Ny utbildning ger stor chans till jobb

Hässleholm Det är Jacobsskolan som är huvudman för utbildningen och på tisdagen träffade skolledning och elever ansvariga på Transportledet.
Hässleholm • Publicerad 13 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
På tisdagen började de första fyra eleverna från Jacobsskolan på en ny yrkeschaufförsutbildning
På tisdagen började de första fyra eleverna från Jacobsskolan på en ny yrkeschaufförsutbildning

Det är Jacobsskolan som är huvudman för utbildningen och på tisdagen träffade skolledning och elever ansvariga på Transportledet. – Vi ser Transportledet som en bra samarbetspartner och det här är en chans för både elever och företag att lära känna varandra, säger Uno Nilsson, rektor på Jacobsskolan, och syftar på att det verkar finnas en stor chans för eleverna att få jobb efter utbildningen.

Yrkeschaufförsutbildningen tillhör gymnasiets fordonsprogram och är en inriktning som kan väljas i årskurs två. Den innehåller mycket, eleverna ska lära sig att serva fordonet, vara säljare, tekniker, truckförare, kunnig på regler om farligt gods och mycket mer. Myten om lastbilschauffören som ensamvarg, körandes bara på vägarna är just bara en myt. Det krävs mycket av en chaufför i dag, berättar Lasse Lindgren, transportledare. – För den som kör en styckegodsbil handlar det om 25 procents körande och 75 procents bemötande. Det här är en bransch som är eftersatt vad gäller utbildning. – Jag har en dröm om att få göra någonting för branschen, fortsätter Roy Svensson, vd och den som i praktiken har gjort utbildnigen möjlig. Eleverna läser kärnämnena på Jacobsskolan och har sin praktik på Transportledet. Roy Svensson trycker på vikten av attityder och värderingar, företaget har en stark policy vad gäller hur man uppför sig, att man kommer i tid och är rätt klädd till exempel. Den policyn ska de fyra eleverna också lära sig, lovar Roy Svensson, ett måste för att få jobb på Transportledet, menar han. – Vi ska göra vårt bästa för att ta hand om killarna, säger Roy Svensson och får medhåll av sina medarbetare. Göran Rolf, som bland annat arbetar med internutbildning på företaget, blir huvudansvarig för killarnas praktik och de får också var sin handledare. Anledningen till att det just är fyra elever och inte fler är för att företaget ska kunna ha möjlighet att ta hand om dem på bästa sätt. De fyra blivande chaufförerna har alla ett genuint motorintresse och tycker det är kul med lastbil. – Det är häftigt. Jag vill testa att köra både långt och kort, säger Nils Andersson. – Jag tänkte först bli personbilsmekaniker, men blev intresserad av att bli lastbilschaufför, säger Robin Zymek, som tror att det är lättare att få jobb som yrkesförare än mekaniker. Marcus Olofsson ser också det som en möjlighet att få gå utbildningen på Transportledet, liksom Hampus Liljenberg som berättar att han alltid har gillat att syssla med motorer. Alla fyra ser positivt på framtiden och går med spänning in på sin fjärde gymnasietermin.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.