Nya arbetsrutiner ger ny energi

Hässleholm Den senaste tiden har personalen på ålderdomshemmet lagt mycket energi på att ändra sina rutiner.
Hässleholm • Publicerad 20 juli 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Utfärd för Högalidsboende: Zejnepe Gerbeshi och Jenni Cederfält på promenad med två boende från Högalid längs Luhrsjöns strand. Foto: Bildbyrån
Utfärd för Högalidsboende: Zejnepe Gerbeshi och Jenni Cederfält på promenad med två boende från Högalid längs Luhrsjöns strand. Foto: Bildbyrån

Den senaste tiden har personalen på ålderdomshemmet lagt mycket energi på att ändra sina rutiner. Fler aktiviteter och mindre medicin har varit två av förändringarna.

– Det är Sveriges bästa demensavdelning nu, förut var den något isolerad, säger undersköterskan Zejnepe Gerbeshi.Hon tycker att skillnaden är enorm sedan hon började på Högalidshemmet för ett år sedan.– De boende får bestämma mycket mer. Det är ju deras hem och det har blivit mer av ett hem. Vi vill att de ska känna trygghet och också uppleva något. Att de ska bli stimulerade, förklarar Zejnepe Gerbeshi.

Numera finns såväl terapi som gymnastik på boendet. Till kvällsfikat spelas musik och serveringen har fått lite guldkant. De boende får själva välja när de ska gå och lägga sig.Och vakentiden har ökat i takt med att medicineringen minskat. Att utvecklingen är positiv har Maja Nilsson märkt av. Hennes särbo, Birger Lindgren, bor på Högalidshemmet sedan ett och ett halvt år tillbaka.– Det är friare på avdelningen nu. Förut spändes de boende fast med bälten i rullstolarna och Birger har ett nät på sin. Men ingen vill väl sitta så, säger Maja Nilsson.

Hon tycker att personalen tog hennes invändningar på allvar. Nu sitter inte längre hennes före detta sambo sedan tjugo år, fastspänd. Nätet är också borta.

– Det känns jättetrevligt att få åka på utflykt också. Det är första gången på hela den tiden Birger bott på Högalidshemmet. Men nu ska de boende få gå på promenad en gång i veckan har jag hört, säger Maja Nilsson.Det var personalen själv som tog initiativet till utlfykten. Att det blev just Lursjön beror på närheten till Högalidshemmet och att serveringen är anpassad till både rullstolar och rullatorer.

Och förändringen i arbetsformerna märks inte minst på de boende själva, tycker Zejnepe Gerbeshi.– De är gladare och piggare och lättare att kommunicera med, säger hon.Roland Johnsson jobbar på fackförbundet Kommunal och har varit med under hela processen.– Det är viktigt att vi visar våra gamla värdighet och respekt så att ålderdomshemmet inte bara blir någon sorts förvaring, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.