Olli Rehn laddade med deckare

Hässleholm Och efter att ha gratulerat den svenska delen av publiken till bronset i hockey VM beklagade han att han inte hade tid att resa till Ystad under besöket.
Hässleholm • Publicerad 11 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
– Lissabonfördraget är nödvändigt oavsett ytterligare utvidgning av unionen. Vi hade behövt fördraget i går
– Lissabonfördraget är nödvändigt oavsett ytterligare utvidgning av unionen. Vi hade behövt fördraget i går

Och efter att ha gratulerat den svenska delen av publiken till bronset i hockey VM beklagade han att han inte hade tid att resa till Ystad under besöket. Olli Rehn (EU:s kommissionär för utvidgningsfrågor) är nämligen en hängiven läsare av Henning Mankells Wallanderböcker. Men i Hässleholm pratade han och svarade på frågor kring EU:s utvidgning. Och han slog fast att de råda ekonomiska krisen inte på något sätt kan skyllas på EUs: nya medlemsländer. – Det är inte bulgariska dataprogrammerare eller rumänska byggnadsarbetare som är orsak till krisen. Det är Walls Streets fel, konstaterade Olli Rehn. Han vill inte förpassa EU:s vidare expansion i baksätet. Men just idag måste den ekonomiska krisen gå före. Men EU ska fortsätta växa med länderna på västra Balkan (före detta Jugoslavien och Albanien) och även Turkiet, Island och Norge. – Att ytterligare utvidga EU blir en tuff men vacker resa, konstaterade Olli Rehn. Hässleholmaren Sven Lindeberg frågade varför Turkiet ska vara med i EU. – Ska verkligen Turkiet komma med i EU med alla sin lik i garderoben, frågade han. Svaret var jovisst ska Turkiet med. Men det kommer att ta tid att göra Turkiet europeiskt nog att vara med i EU. Snabbare ska det däremot gå med Balkanländer som Kroatien, Serbien, Bosnien, Makedonien, Kosovo och Albanien. Här har EU ett speciellt ansvar med tanke den våldsamma historien som ligger just bakom oss. – Dessa länder måste ha ett europeiskt perspektiv inför framtiden, konstaterade Olli Rehn som dock inte nämnde när nästa utvidgning sker. Viktigast på göralistan gällande utvidgningsfrågor är enligt Olli Rehn att lösa gränstvisten mellan Slovenien och Kroatien, fortsätta arbetet med Turkiet (och ett förenat Cypern), jobba vidare med Serbiens och Bosniens avtal med EU och börja förbereda för att Island kommer att ansöka om medlemskap. Är Lissabonfördraget en förutsättning för ytterligare utvidgning? – Fördraget är nödvändigt alldeles oavsett. Vi hade behövt det igår men nu hoppas jag att vi får det senast 2010. I alla händelser blir det långt före det kommer med en nation 28 i EU, konstaterade Olli Rehn.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.