Ortopedpatient känner sig avvisad

Hässleholm Chefsläkaren på ortopeden i Hässleholm skriver i ett yttrande till Socialstyrelsen att patienten hade feber men ingen rodnad eller något läckage.
Hässleholm • Publicerad 27 januari 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Chefsläkaren på ortopeden i Hässleholm skriver i ett yttrande till Socialstyrelsen att patienten hade feber men ingen rodnad eller något läckage. Däremot var patienten öm i vaden och hade ett blåmärke som skulle kunna tyda på hematom – en utgjutning av blod. Läkaren lät undersöka knäet med ultraljud för att utesluta att det rörde sig om en blodpropp i benet som i värsta fall kan vandra vidare till lungorna. Efter en klinisk undersökning konstaterade läkaren att det inte fanns några tydliga kliniska tecken på infektion och bedömde att man kunde avvakta ocht följa utvecklingen. Patienten hade ett planerat uppföljningsbesök på mottagningen och uppmanades att höra av sig om denne blev sämre.

Läkaren tycker att han agerade utifrån etablerade rutiner på kliniken men beklagar att han gjort en bedömning som i efterhand visade sig vara fel och att patienten upplevt läkarens avvaktan som att ingenting gjordes. Dessutom är bedömning av infektion i nyopererad knän svår, då de flesta om inte alla knän är svullna efter operation.Besöket ägde rum 14 juni förra året och anmälan om fel i vården gjordes till Socialstyrelsen 30 augusti förra året.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.