På skattjakt vid Röke idrottsplats

Hässleholm • Publicerad 29 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Bilarna står upp­radade på den lil­la gräs­planen in­till id­rotts­platsen. Folk från när och fjär­ran har kommit för att fynda på den an­rika lopp­mark­naden.

– Det är trev­ligt med lop­pis för det finns skatter att hitta bland allt skräp. Även om det inte är särskilt van­ligt, säger danske Petter Jakobsen på vägen till mark­nads­om­rå­det.

Väl fram­me viker han av, på jakt ef­ter sin fru och en ny byrå. Men det finns myc­ket mer än mö­bler att till­gå. Ma­jo­ri­teten av sakerna har by­borna samlat in och skänkt till id­rotts­fö­re­ningen för just det här än­da­målet.

– Det är fö­re­ningens kan­ske vik­tigaste in­komst­käl­la, säger Ola Ber­tils­son, som har hjälpt till här i snart två de­cen­ni­er.

Fram­för en udda bland­ning tav­lor, med allt från land­skaps­mål­ningar till peppande ci­tat i kur­siva stilar, står Erik Linde. Han har ny­li­gen flyttat till Röke och gör sitt första år som säl­ja­re. Tätt bak­om honom står Maj Vi och be­grundar en tav­la på en snö­be­lagd kyrk­by.

– Den var fin. Hur myc­ket vill du ha för den? frågar hon Erik Linde.

– 40 spänn, svarar han, och Maj Vi klipper till.

Rökebördige Anton Nilsson är däremot en av lop­pisens mer ru­ti­ne­rade mång­la­re. Till­sam­mans med sin pap­pa står han i ett av stånden vilket han gjort i sä­kert 15 år nu, be­rät­tar han. Och dagens sälj­ut­sikter tycker han ser bra ut.

– Vi trodde att många skulle åka till stranden och bada istäl­let nu när det är så varmt, men det är myc­ket folk så nu ser det ju rik­tigt bra ut, säger han.

Bland de många nöjda kö­pa­rna står An­drea och Leon Reuter. Han har fått tag i ett par träningshantlar och hon i en skriv­ma­skin.

– Jag hade en när jag var li­ten men den för­svann. Så det här är lite av en nos­tal­gi­tripp, säger hon.

bild 1/4
Korv med bröd, ett måste på svenska marknader.
Maj Vi köper en tavla av Erik Linde, som gjorde premiär som säljare.	Foto: Teodor Dimblad
Isak Elmberg, 13, fick tag i en cykel för en tjugolapp.
– Hantlarna ska jag ha för att bli stark, säger Leon Reuter.
Korv med bröd, ett måste på svenska marknader.
Maj Vi köper en tavla av Erik Linde, som gjorde premiär som säljare.	Foto: Teodor Dimblad
Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.