På väg mot eldningsförbud

Under nästa vecka kan eldningsförbud träda i kraft i Hässleholms kommun. Redan nu går räddningstjänsten ut med en avrådan från eldning.
Hässleholm • Publicerad 17 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Brandrisken ligger för tillfället mellan 3 och 4 på en femgradig skala.
Brandrisken ligger för tillfället mellan 3 och 4 på en femgradig skala.Foto: Stefan Sandström

– Det låter lite motsägelsefullt eftersom vi precis lämnat översvämningar, men det är torrt utomhus, konstaterar räddningschef Emma Nordwall.

Det soliga och blåsiga vädret är orsaken. Det får fjolårsgräset att torka. När det nya gräset kommer upp minskar risken för gräsbränder.

– Men då brukar istället skogsbrandsrisken ta vid om det varma vädret fortsätter, säger Nordwall.

Femgradig skala

Räddningstjänsten bevakar dagligen hur brandriskvärdet utvecklas.

– Brandriskvärdet pendlar mellan 3 och 4 på en femgradig skala. Vi ser att ett eldningsförbud kommer gälla när vi når en stadig fyra, säger Nordwall.

Hur långt borta är ett eldningsförbud?

– Om vädret fortsätter som det är nu så är vi rätt nära. Troligen rör det sig om nästa vecka, säger Nordwall.

Vilket i sin tur skulle innebära eldningsförbud under valborgsmässoafton om knappt två veckor.

– Vi vet ju att valborgsbrasorna är heliga för många och vi uttalar oss inte i nuläget om hur det blir på valborg. Men självklart kommer vi att låta brandriskläget avgöra hur det blir, säger Nordwall.

SMHI utfärdade vid onsdag lunch en varning om risk för skogsbrand i Skåne län utom Österlen. Denna varning uppdaterades under torsdagskvällen med att framför allt gälla södra och västra delarna av länet.

Varningen innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark och att stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Emma Nordwall är räddningschef i Hässleholms kommun.
Emma Nordwall är räddningschef i Hässleholms kommun.Foto: Helén Fingalsson
Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.