Påkörd på övergångsställe

HÄSSLEHOLM Adams ena hund dog och själv ådrog han sig flera skador.
Hässleholm • Publicerad 10 juni 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
För cirka en vecka sedan förlorade Adam Arvidsson sin ena hund när de blev påkörda på ett övergångsställe vid Kungsparken. Kvar är Essi som saknar sin kompis som hon har haft i åtta år. Nu varnar Adam; se upp även vid bevakade övergångsställen! Foto: Maja Ögren Andersson
För cirka en vecka sedan förlorade Adam Arvidsson sin ena hund när de blev påkörda på ett övergångsställe vid Kungsparken. Kvar är Essi som saknar sin kompis som hon har haft i åtta år. Nu varnar Adam; se upp även vid bevakade övergångsställen! Foto: Maja Ögren Andersson

Det har nu gått en dryg vecka sedan händelsen och Adam är fortfarande chockad.

Hans ena arm är gipsad, han haltar och är blåslagen. Men värst är sorgen efter en kär hundkompis.

– Hundarna har jag haft sedan de var valpar. Nu var de på sitt åttonde år. Chihuana har jag lagt ner särskilt mycket jobb på.

– Hon var otroligt väldresserad. Tyst och lugn. Gick ofta lös utan koppel. Nu är det tomt.

Chihuana av rasen chihuahua dog i armarna på Adam.

När han gick över gatan sedan det blivit grön gubbe hade han Chihuana på sin vänstra sida och Essi, en papillon, på den andra.

I ögonvrån såg han bilen komma, men för sent upptäckte han att bilföraren inte tänkte stanna.

Han berättar hur han rent instinktivt kastade sig mot motorhuven för att om möjligt stoppa bilen. För ett ögonblick trodde han att hundens liv gick att rädda.

– Jag såg hunden under bilen och tanken flög genom huvudet att det kanske gick att rädda henne. Att hon inte skulle hamna under hjulen.

Men det var för sent.

Det ena av bilens bakhjul körde över henne.

Chockad tog han Chihuana i famnen och fick skjuts till djursjukhuset. Men det var för sent. Chihuana var redan död.

Den andra hunden hade satt sig en bit därifrån och togs om hand av en tillskyndande främmande man som Adam känner stor tacksamhetsskuld till.

Själv skadades Adam i båda fötterna som svullnade upp till oigenkännlighet, tre framtänder spräcktes, i vänsterarmen har han en stor spricka, han har ryggsmärtor och svårt för att gå.

De första dagarna efter olyckan kunde han inte gå alls.

Han är fortfarande mörbultad i hela kroppen och mycket ledsen.

– Jag hade aldrig kunna tänka mig att detta skulle kunna hända. Man ska ju känna sig säker på ett övergångsställe där bilisterna ju har skyldighet att stanna, menar han.

Själv hade livet börjat flyta på bra för Adam.

En vecka före olyckan hade han fått ett nytt jobb i Kristianstad. Nu är han sjukskriven i minst tre veckor.

– Det känns ju sådär med ett nytt jobb och allt som ska börja fungera ...

Lilla Essi undrar också vart kompisen sedan snart åtta år tog vägen.

– Men jag tror hon förstår, säger Adam.

– Hon såg ju faktiskt hela den otäcka olyckan.

Nu uppmanar Adam alla fotgängare att inte lita på att bilisterna verkligen stannar, trots att fotgängare har grön gubbe och företräde.

– Man ska i alla fall försöka få ögonkontakt med föraren. Det lyckades inte så bra den här gången. Detta vill jag aldrig uppleva igen.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.