Personal sov – när mannen dog

Hässleholm • Publicerad 2 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Dödsfallet inträffade i mitten av juni, i mannens hem i Hässleholms kommun. Mannen led av en dödlig sjukdom och var vid tidpunkten fullt inskriven i Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH). Dagarna innan hans död hade man beslutat att han behövde någon som vakade över honom dygnet runt. På kvällarna och nätterna var det hemtjänsten som stod för övervakningen.

Under den aktuella kvällen i juni hade en anhörig till mannen varit mycket orolig och personal från hemtjänsten hade då suttit med den anhöriga, tills att denna lugnade ner sig och somnade. ASIH anlände därefter till hemmet för att ge smärtlindring och mannen sov då lugnt.

Strax innan klockan fem på morgonen kom nattpatrull till platsen – och fann en sovande medarbetare från hemtjänsten. Personen har själv medgett att hen slumrat till och att hen väcktes av att nattpatrullen kom till hemmet.

När de därefter tittade till den dödssjuka mannen upptäckte man att han avlidit i sömnen.

Med anledning av att personalen sov vid tidpunkten för dödsfallet har händelsen nu Lex Sarah-anmälts som ett missförhållande vad gäller brister i tillsyn. I anmälan framkommer det att sömnen dock inte innebar några konsekvenser för den avlidna mannen, då han somnat in lugnt och inte påverkats av händelsen. Man bedömer därför att missförhållandet inte är så allvarligt att det bör anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Enhetschefen har däremot beslutat att vidta åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen. Åtgärderna har bestått av samtal med berörd personal och information gällande vikten av att hålla sig vaken under hela arbetspasset.

Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.