Perstorp en osäker kommun

Hässleholm En ny undersökning från Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tittat på trygghet och säkerhet i samtliga kommuner i Sverige.
Hässleholm • Publicerad 25 mars 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Karta: Google/Foto: Scanpix
Karta: Google/Foto: Scanpix

En ny undersökning från Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tittat på trygghet och säkerhet i samtliga kommuner i Sverige. Resultatet visar att ingen kommun är bäst på allt. Om man bara ser till kommunerna i Skåne är Lomma den, i genomsnitt, säkraste kommunen och Malmö den osäkraste. Samtidigt är Malmö den bästa kommunen i hela Sverige när det gäller responstid för räddningstjänsten. - Undersökningen visar ett fantastisk resultat för vårt arbete men vi kan inte slå oss till ro för det, säger Anders Berngarn, (m) kommunalråd i Lomma. Ett medvetet arbete ligger bakom resultatet i Lomma. Varje kväll och varje natt finns det personal ute, som håller ett vakande öga. Även när ett nytt bostadsområde ska byggas, är tryggheten en viktig del. Trots det har Lomma en stor andel inbrott och stölder. Anders Berngarn berättar att folk utifrån har lockats till att begå inbrott i Lomma, därför överväger kommunen att starta ett brottsförebyggande råd. Polisen i Perstorp fick in över 1000 anmälningar om brott förra året, av dem är 100 våldsbrott och ytterligare 150 är stölder och inbrott. Dessa siffror gör Perstorp till den mest osäkra kommunen i Skåne efter Malmö, Skånes största stad. - Många saker i SKL:s undersökning är kopplat till storleken på kommunen och därför inte användbar i Malmö, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghet- och säkerhetsdirektör i Malmö. I Malmö finns tio stadsdelar som är väldigt olika. Per-Erik Ebbeståhl menar att man inte kan jämföra hela Malmö med någon annan kommun i Skåne. - Det går inte ens att jämföra med Lund, för att skillnaderna är så stora mellan stadsdelarna i Malmö. Vi jobbar därför hellre med andra mättyper som polisens trygghetsmätningar. Polisen gör två typer av mätningar, som visar hur trygga invånarna verkligen är och hur trygg invånarna upplever att de är. - Det finns ett stort glapp mellan faktisk trygghet och upplevd trygghet i Malmö. Den verkliga tryggheten är på en ganska jämn, låg nivå. Men skiljer sig med hur det upplevs runt om I Malmö. Särskilt i Södra Innerstaden känner man sig otrygg. De faktorer som ligger till grund för rankningen mellan kommuner är antalet anmälningar om våldsbrott och stölder per 1000 invånare, antalet bränder som vållat skada på egendom per 1000 invånare och antalet, per 1000 invånare, som vårdats på sjukhus till följd av olyckor. - Trygghet handlar om mer än bara antalet poliser ute. Att ha en fungerande ekonomi, ett fungerande boende, en god social situation och en meningsfull fritid är faktorer som också avgör hur trygga människor är, säger Per-Erik Ebbeståhl. Men det finns inte bara problem i Malmö. När det gäller hur snabbt räddningstjänsten kommer till platsen efter ett larmsamtal är Malmö bäst i hela Sverige. - Kommun med många människor på liten yta. Därför går det snabbt men det är också därför det är svårt att jämföra.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.