Annons

Politiker lägger inte en krona extra på Finjasjön

Inga nya åtgärder för att få Finjasjön i balans finns med i den styrande majoritetens förslag till budget för de kommande åren.
– Just nu måste vi bara se till att kärnverksamheterna överlever, säger Hanna Nilsson (SD).
Hässleholm • Publicerad 2 november 2022 • Uppdaterad 3 november 2022
Vårdfisket har inte varit tillräckligt – algblomningarna avlöser varandra i Finjasjön.
Vårdfisket har inte varit tillräckligt – algblomningarna avlöser varandra i Finjasjön.Foto: Kristina Höjendal

Som Kb/NSk berättat tidigare har Finjasjögruppen presenterat förslag till både kort- och långsiktiga åtgärder för att göra Finjasjön till en friskare sjö. Tekniska nämndens arbetsutskott menade att gruppen därmed fullgjort sitt uppdrag och föreslog att den skulle läggas ned. I stället skulle det krävas pengar till åtgärderna som listats.

Men inte en krona extra finns avsatt till Finjasjön i förslaget till budget för 2023 från SD, M och KD.

Annons

– Det finns absolut inga ekonomiska förutsättningar just nu, förklarar kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD).

Hanna Nilsson (SD).
Hanna Nilsson (SD).Foto: Lasse Ottosson

Lina Bengtsson (M) håller med:

– Vi har fått prioritera hårt. Vi har inga pengar utöver budgeten, utan det får ske åtgärder för de pengar som redan finns eller som inte kostar något.

Den styrande trojkan betonar att de tycker att Finjasjön är viktig och säger att det kanske kan finnas andra möjligheter år 2025:

– Kanske kan de svåra beslut vi tagit nu ge effekt då. Vi hade önskat att vi kunnat lägga hur mycket pengar som helst på Finjasjön men nu har vi skola och omsorg som måste prioriteras, säger Hanna Nilsson.

När frågan om Finjasjön och Finjasjögruppen var uppe för beslut i tekniska nämnden drev M, SD, KD och C igenom en återremiss, vilket innebär att ärendet skickades tillbaka till tjänstemännen. De ska nu utreda vilka åtgärder för sjön som kan rymmas inom den befintliga budgeten.

Åtgärderna som föreslagits för att förbättra Finjasjön

• Tänkbara våtmarkslägen ska kartläggas.

• Hibab ges i uppdrag att se över hur näringspåverkan från deras jordbruksmark skulle kunna upphöra eller drastiskt minska.

• Man ska sluta bruka kommunal jordbruksmark i nära anslutning till sjön, vilket gör att näring läcker ut. Marken ska i stället upplåtas som betesmark eller odling av vall.

• Hässleholm Miljö AB får i uppdrag att se över hur deras verksamhet mer kraftfullt kan bidra i förbättringsarbetet med Finjasjön. Detta avseende hur sjön påverkas av reningsverket och bräddningar från reningsverket samt ledningsnätet.

• Föroreningskällor ska identifieras uppströms Finjasjön för att minska tillförseln av fosfor. Bland annat behöver gamla muddermassor, som spridits ut på marker som avvattnas till sjön, undersökas då det finns risk att de läcker stora mängder fosfor till sjön. Här ingår också att undersöka påverkan från närbelägen jordbruksmark och från Sösdala och Tjörnarps reningsverk.

• Tillsynen och informationen ska öka avseende jordbruk, enskilda avlopp och dagvattenhantering.

• Strand- och vattenvårdsarbetet inom kommunen fördjupas genom en heltidstjänst. Syftet är både att driva på arbetet med Finjasjön och att kunna ta ett grepp om kommunens övriga sjöar.

• Mer pengar skjuts till för vassklippning. Detta skulle uppskattningsvis kunna minska fosfortillförseln med 100 kilo per år.

• Kommunen ska på nytt bli medlem i Helgeåns vattenråd.

• Det ska sändas ut ”positiv och upplysande information” kring Finjasjön. Skyltar ska sättas upp vid sjön med syftet att skapa förståelse och en acceptans för att sjön har algblomningar och att de inte kommer att försvinna.

Här saknas innehåll

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons