GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Popcorn och pepparkakor bakom skolornas falsklarm

Räddningstjänsten fick förra året rycka ut till 63 falska automatlarm från skolor och förskolor i Hässleholms kommun.
Notan: Cirka 350 000 kronor.
– Det är klart att vi hade velat lägga det på andra saker än utryckning, säger Niklas Persson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Hässleholm • Publicerad 22 januari 2023 • Uppdaterad fredag 11:21
”Jag har inte haft vetskapen att det var så många och det är klart att det blir en rejäl kostnad”, säger Niklas Persson, förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen.
”Jag har inte haft vetskapen att det var så många och det är klart att det blir en rejäl kostnad”, säger Niklas Persson, förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen.Foto: Simon Rehnström

Under förra året fick räddningstjänsten rycka ut till 66 automatiska brandlarm från skolor och förskolor i Hässleholms kommun. Men bara på tre av larmen var det skarpt läge.

Alltså 63 falsklarm – som kostade skolorna och förskolorna totalt ungefär 350 000 kronor.

– Jag har inte haft vetskapen att det var så många och det är klart att det blir en rejäl kostnad. Det är klart att vi hade velat lägga det på andra saker än utryckning, säger Niklas Persson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

För varje automatlarm utan brandtillbud måste nämligen respektive skola betala en avgift till räddningstjänsten. Just nu är den avgiften 5 633 kronor per falskt larm.

– Det har också pratats om att vid bygget av nya förskolor, så kan man bygga in funktioner att återkalla larm, men det är väldigt svårt att säkra kunskapen hos all personal som finns på en förskola under en verksamhetsdag eller ett verksamhetsår. Där har vi sagt att utlöses det ett brandlarm så får räddningstjänsten köra ut och vi får hantera den kostnaden, säger Niklas Persson.

Ungefär hälften av falsklarmen från Linnéskolan förra året stod elever bakom, resten berodde på tekniska fel och köksaktiviteter på fritids, berättar Camilla Zander, rektor.
Ungefär hälften av falsklarmen från Linnéskolan förra året stod elever bakom, resten berodde på tekniska fel och köksaktiviteter på fritids, berättar Camilla Zander, rektor.Foto: Jonas Lundin

I topp över flest falsklarm förra året ligger Linnéskolan (13 stycken). Vid några tillfällen har det varit tekniskt fel på detektorer som löst ut utan anledning, berättar Camilla Zander, rektor.

– Vid några andra tillfällen har fritids poppat popcorn och bakat pepparkakor bland annat. Tyvärr sitter detektorn för nära spis och ugn. Då har det utlösts av den anledningen. Vi har inte haft möjlighet att återkalla de larmen, säger hon.

– När det gäller fritids så får man i samarbete med tekniska förvaltningen se över att eventuellt behöva flytta på någon av de här detektorerna som sitter nära spis och ugn.

Linnéskolan har tre fritidsavdelningar, varav två har kök. Ett av dem är ”Gläntan”. Det är lätt att tänka sig att os från ugnen letar sig upp till detektorn i taket när man öppnar den.
Linnéskolan har tre fritidsavdelningar, varav två har kök. Ett av dem är ”Gläntan”. Det är lätt att tänka sig att os från ugnen letar sig upp till detektorn i taket när man öppnar den.Foto: Jonas Lundin

Vid ungefär hälften av tillfällena är det elever som utlöst larmet, berättar hon.

– Då är vår åtgärd alltid samtal med elever och vårdnadshavare för att det inte ska upprepas, säger Camilla Zander.

Johan Wendt, räddningschef Hässleholm/Osby/Perstorp, tycker att det är bra att problemet med de många falska automatlarmen tas upp, så att räddningstjänsten förhoppningsvis får åka på färre automatlarm i framtiden.

Bra att de många falska automatlarmen uppmärksammas, tycker Johan Wendt, räddningschef Hässleholm/Osby/Perstorp
Bra att de många falska automatlarmen uppmärksammas, tycker Johan Wendt, räddningschef Hässleholm/Osby/PerstorpFoto: Bella Bryngelson

– Nio av tio gånger är det ju ingenting, och till och med ännu oftare. Ibland är det svårt att motivera sig, att alltid vara på tårna och åka ut som om det vore någonting. Men det är en del i vår profession, vi måste vara proffsiga och skynda oss till bilarna. För den tionde gången är det någonting och då ska vi vara där så snabbt vi bara kan, säger Johan Wendt.

Fakta

Så mycket kostade falsklarmen på skolorna

År 2022 fick räddningstjänsten rycka ut till automatlarm totalt 66 gånger till förskolor och skolor i Hässleholms kommun. Bara tre av dem var skarpa.

Totalt var det alltså 63 falsklarm, varav 53 gick till skolor och tio till förskolor enligt räddningstjänstens statistik.

För de falska larmen måste skolorna betala en avgift till räddningstjänsten.

Fram till den 1 juni 2022 var avgiften för ett falskt larm 5 490 kronor. Efter det är summan 5 633 kronor per falskt larm.

Det gör att skolorna i Hässleholms kommun betalade i runda slängar 350 000 kronor förra året på falsklarm.

Det kan vara så att räddningstjänsten får åka på ett falsklarm, medan de egentligen hade behövts bättre på annat håll. Räddningstjänstens personal behandlar alltid automatlarmen på största allvar – även om de allra flesta är falska.

– Det görs lite olika i landet. Vi åker på dem och försöker vara relativt snabba, säger Johan Wendt.

– Vi har bestämt att vi i Hässleholm, Osby och Perstorp kör med blåljus på de larmen.

Johan Wendt betonar vikten av att se till att utrustningen fungerar som den ska med de kontroller som ska göras och regelkrav som ska uppfyllas, men också att informera skolelever om det dåliga i att utlösa dem på skoj.

Detektor på fritidsavdelningen Gläntan, Linnéskolan.
Detektor på fritidsavdelningen Gläntan, Linnéskolan.Foto: Jonas Lundin
Faktaruta

Antal falska automatlarm

63 automatlarm utan brandtillbud från skolor och förskolor i Hässleholms kommun förra året, enligt räddningstjänstens system.

Skolor:

Linnéskolan: 13

Hässleholms Tekniska Skola: 8

Grönängsskolan: 4

Tyringe skola: 4

Hässleholms restaurangskola (Jacobsskolan): 3

Internationella Engelska skolan (fristående): 3

Bjärnums skola: 2

Hästveda skola: 2

Läredaskolan: 2

Västerskolan: 2

Passagen (specialverksamhet): 1

Ljungdalaskolan: 1

Norra Station: 1

Norrängsskolan: 1

Röinge skola: 1

Röke skola: 1

T4 Grundsärskola: 1

Tormestorps skola: 1

Vannarödsskolan: 1

Hässleholms sjukhus: 1

Totalt: 53

Förskolor:

Grönängens förskola: 5

Bäckabro förskola: 2

Treklöverns förskola: 1

Montessoriförskolan Alma: 1

Bullerbyns förskola: 1

Totalt: 10

Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.