Räddningstjänsten bryter mot lagen
Det hävdar Brandmännens Riksförbund som nu vill att länsstyrelsen ska granska räddningstjänstens agerande.
– Jag tycker det är upprörande att man sätter sig över en handlingsplan beslutad av kommunens högsta politiska organ, konstaterar Owe Fröjd som är förbundsombudsman för brandfacket.Värre än så, anser brandfacket, är att de besparingar som genomförts och som ska göras i Tyringe där styrkan reduceras från den andre augusti försämrar räddningsförmågan, anser Owe Fröjd. Han tar rökdykning som exempel. Där måste man vara en plus fyra personer på plats för att få genomföra rökdykning. Förändringar som gjorts och nu görs betyder att personalen i Vinslöv, Hästveda och Tyringe inte kan genomföra rökdykning utan att invänta förstärkning.
– Det innebär en oerhörd psykosocial stress för vår personal att vara först på plats, misstänka att det finns folk kvar i en brinnande lägenhet och inte få gå in i väntan på förstärkning. Risken är naturligtvis att personalen utsätter sig för stora risker och går in ändå, konstaterar Owe Fröjd. Enligt LSO (lagen om skydd mot olyckor) ska kommunen i fullmäktige fatta beslut om sin räddningstjänst i ett särskilt handlingsprogram. Programmet reglerar hur räddningstjänsten ska fungera efter en analys av hur kommunen ser ut.Detta dokument får man inte ändra i utan att först gå hela varvet med analyser, samråd och beslut i kommunfullmäktige.
Conny Ingvarsson är tillförordnad räddningschef. Han förklarar neddragningarna med stora svårigheter att rekrytera folk. – Vi är helt medvetna om att man inte får dra ned utan att ändra i planen men verkligheten är som den är och vi kan inte trolla. Det viktiga är att allmänheten inte drabbas.Han förklarar också att man kompenserar neddragningarna ute i orterna genom att alltid åka med mer folk från Hässleholm, alternativt Perstorp. När det gäller rökdykning kan neddragningen innebära viss fördröjning eftersom förstärkning måste inväntas.– Men tittar vi på statistiken åker man exempelvis i Tyringe mest på trafikolyckor och sjukvårdslarm. Livräddande uppgifter som man fortfarande kan lösa även med en mindre styrka, konstaterar Conny Ingvarsson.De förändringar som brandfacket nu påpekar för länsstyrelsen är att deltidsstyrkorna fått utökad inställelsetid från fem till tio minuter, att Hästveda och Vinslöv minskat sina operativa styrkor och att även Tyringe drar ned på styrkan från och med måndag. Förändringar som strider mot handlingsplanen och därmed mot lagen, hävdar facket.