Annons

Rasmus, 11, åker till fredsläger i Filippinerna

hässleholm Den 29 juni åker Rasmus Jansen, 11, från Tormestorp till ett internationellt fredsläger i Filippinerna. Helt själv utan mamma och pappa i en hel månad.
Hässleholm • Publicerad 22 juni 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Rasmus Jansen med pappa Håkon, mamma Anna och lillebror Elias. Rasmus ska åka på fredsläger till Filippinerna. Foto: Stefan Olofson
Rasmus Jansen med pappa Håkon, mamma Anna och lillebror Elias. Rasmus ska åka på fredsläger till Filippinerna. Foto: Stefan Olofson

Det är första gången som Rasmus flyger och första gången som han är borta från pappa Håkon, mamma Anna och de yngre bröderna Elias och Jonathan.

‑ Det ska bli kul. Jag är taggad, säger Rasmus, som ser fram mot att träffa barn i samma ålder från tolv andra länder.

Annons

Han kom inte på idén själv att åka till Filippinerna. Det är pappa som själv var på ett liknande läger i USA när han var elva år.

Bakom lägret står den FN-stödda organisationen CISV ( Childrens International Summer Villages) som arrangeras årligen sedan 1956 för att barn och unga från alla länder ska få träffas, umgås och lära sig hur det fungerar i världen.

Genom lekar, rollspel, diskussioner och olika samarbetsövningar har man kul tillsammans och lär sig kulturell förståelse, kommunikation, demokrati och ledarskap.

‑ Jag åker dit för att ha kul och leka, säger Rasmus.

Två andra killar och två tjejer i samma ålder reser tillsammans från Sverige. Det kommer barn även från bland annat Danmark, Norge, Tyskland, USA och Storbritanninen till fredslägret.

‑ Vi ska prata engelska, berättar Rasmus, som tror att det ska gå bra att göra sig förstådd.

Barnen ska även visa upp sina länder på lägret och Rasmus ska klä sig i tomtedräkt och tillsammans med de andra svenskarna visa den svenska traditionen med lucia.

‑ Jag ska ha med en burk pepparkakor också, säger han.

Barnen ska byta folkdräkter med varandra, så det barnet som Rasmus byter med kan klä sig till tomte på hemmaplan.

Sedan januari har de svenska deltagarna träffats en gång i månaden på miniläger i Skåne för att lära känna varandra. I Filippinerna ska alla bo på en skola med ledare från flera länder.

Annons

Resan och lägret betalas av deltagarna själva.

‑ Jag har fått ett stipendium till resan av Folke Bernadottefonden, säger Rasmus.

Han är lite spänd inför resan, som sträcker sig över nästan hela jordklotet.

Och det värsta av allt för mamma och pappa är att ingen mobilkontakt är tillåten på lägret. Inga mobltelefoner, datorer eller ipads får följa med.

‑ Jag får skriva brev, konstaterar Rasmus.

Rasmus kunde välja mellan USA och Filippinerna och valde det senare för att landet ligger längst bort.

På fritiden spaler Rasmus handboll och tv-spel.

CISV ordnar läger i hela världen, även i Sverige. Det finns sju olika program för olika åldersgrupper, antal dagar och antal deltagare.

CISV finansieras till största delen genom idella insatser.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons