Regionen ger inte upp om försök med naloxon

Skåne Läkemedelsverket stoppade Region Skånes försök med att introducera naloxon som nässprej för minska dödligheten bland narkomaner vid överdoser. Men regionrådet Anders Åkesson (MP) ger inte upp hoppet om att få testa naloxon i ett försöksprojekt.
Hässleholm • Publicerad 10 februari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Naloxon i nässprey finns redan i Danmark och några andra länder i Europa.                               Arkivbild
Naloxon i nässprey finns redan i Danmark och några andra länder i Europa. Arkivbild

– Vi hade hoppats att snarast kunna påbörja ett försöksprojekt, eftersom det hade räddat liv. Jag tänker lägga ett initiativ om att uppvakta regeringen att Region Skåne ska få delta i ett pilotprojekt om regeringen bestämmer sig för att ta fram en åtgärdsplan för att motverka narkotikarelaterad dödlighet, och ger denna möjlighet via lagstiftningen, säger Anders Åkesson.

I mars 2015 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden om att påbörja ett försöksprojekt i form av en klinisk studie med naloxon som nässprej. Förra året ansökte regionen om tillstånd för försöket hos Läkemedelsverket.

Den 20 januari avslog Läkemedelsverket regionens ansökan, eftersom den innehåller en rad väsentliga brister som måste åtgärdas.

Tre skäl anges:

q Samtycke hos berörda personer saknas till deltagande, vilket strider mot läkemedelslagen.

q Rapporteringen av allvarliga incidenter och biverkningar kan inte uppfyllas.

q Det saknas uppgifter om var studien ska genomföras och vilka som ska delta i prövningen av naloxonet.

I vår ska socialstyrelsen på regeringens uppdrag presentera en nationell åtgärdsplan för hur man ska motverka den drogrelaterade dödligheten.

– Det finns en bred majoritet i socialutskottet om att lägga ett initiativ till riksdagen att ändra lagstiftningen. Då borde det finnas en majoritet i riksdagen för det också. När sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) kommer till Skåne den 5 maj tänker jag ta upp frågan med honom om Skåne kan få genomföra försöket med naloxon. Då förutsatt att regeringen är villig att ändra i lagstiftningen, kommenterar Anders Åkesson.

I Danmark började man i liten skala att testa naloxonutdelning narkomaner som ligger i riskzonen för överdos.

Det har gett kunskaper som sedan har spridits i större skala.

Studier i USA och Europa med naloxonutdelning har dessutom visat positiva resultat.

– I Skåne hade vi tänkt att genomföra försök med naloxon under fyra år. Vi har avsatt 33 miljoner kronor för det. Här finns en bred enighet och kompetens i ämnet, kommenterar Anders Åkesson.

Om allt går enligt planen så kan en ny lagstiftning vara på plats under hösten, hoppas Anders Åkesson.

– Har vi tur så kan vi vara på plats med försöket i Skåne redan i början på nästa år.

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård, föreslår till nästa sammanträde att sjukvårdsdirektören får i uppdrag att följa utvecklingen om och på vilket sätt Region Skåne kan introducera naloxon som nässprej.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.