Regionen pressar på om Familjens hus

Hässleholm Region Skåne blev tagna på sängen av beskedet att Familjens hus inte längre är aktuellt i Kyrkskolans lokaler. Nu vill regionen ha ett samtal med kommunen.
Hässleholm • Publicerad 27 februari 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Familjens Hus i Hässleholm är trångbodda. Region Skåne har trott att verksamheten kan flytta in i Familjens hus. Men nu ser det inte ut att bli så.                         Arkivbild.
Familjens Hus i Hässleholm är trångbodda. Region Skåne har trott att verksamheten kan flytta in i Familjens hus. Men nu ser det inte ut att bli så. Arkivbild.

– Vi fick en dragning om familjehuset på primärvårdsnämndens sammanträde i samband med antagandet av vår internbudget där Familjens hus finns med som prioriterat objekt 2020-2022, förklarar regionrådet Birte Sandberg (C) som är ordförande i primärvårdsnämnden.

Hon konstaterar med viss sorg att ärendet är tillbaka på ruta ett igen, efter år av diskussioner om placeringen.

– Nu vill vi ha en dialog med kommunen, säger Birte Sandberg.

Regionen har även studerat möjligheten att förlägga ett nytt Familjens hus i anslutning till vårdcentralen Vänhems lokaler.

– Men det får inte plats där, säger Birte Sandberg.

Tidningen berättade häromdagen att miljö- och stadsbyggnadsnämnden hade beslutat att lyfta ut lokaler för Familjens hus i gamla folkskolans lokaler.

Moderaternas yttrande vann gehör i nämnden om att ta bort klassificeringen som medger offentliga verksamheter i Kyrkskolan i förslaget till ny detaljplan för fastigheten, som nu ska skickas ut för granskning.

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Kenny Hansson (M) förklarade att han inte tycker att Kyrkskolan är en lämplig placering för Familjens hus.

För närvarande finns inga alternativa placeringar för Familjens hus, som sedan länge är trångbodda i sina lokaler vid Tredje Avenyn.

Regionen bedriver verksamheten tillsammans med Hässleholms kommun.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.