Riddarna glänste

Hässleholm Antalet besökare var många när Hovdala slott firade 500 år under lördagen och söndagen.
Hässleholm • Publicerad 7 augusti 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Hovdala 500 år firades med riddarspel.
Hovdala 500 år firades med riddarspel.

Antalet besökare var många när Hovdala slott firade 500 år under lördagen och söndagen. En av söndagens största begivenheter var onekligen det tornerspel som riddarna i Skånska Björnens riddare bjöd på vid trettontiden på eftermiddagen.

Under en dryg halvtimme fick den stora åskådarmassan en klar och tydlig inblick i hur det kunde gå till när riddarna på medeltiden samlades för att göra upp i torneringens ädla och ytterst prestigefyllda konst. Riktigt lika blodigt och brutalt som på den gamla goda tiden blev det emellertid aldrig på Hovdala slotts välbesökta gräsmatta den här söndagen.

Publiken såg dock ut att njuta i fulla drag av vad de fick se av de fyra modiga riddarna. Den allra sista duellen utspelades man mot man och slutade med att en herre vid namn Riddare Spjuthök besegrade sin rival Charlemagne af Lisetorp i en rafflande duell.

När allting var klart kunde de deltagande riddarna ta emot folkets jubel innan de lämnade arenan för en kort stund. Inom kort kom de tappra dock tillbaka till den pampiga torneringsarenan och visade upp sig själva, sina vapen och sina hästar för besökarna. Den som ville kunde även ta tillfället i akt och låta dubba sig till en äkta riddare av Hovdala.

Mången ung besökare klev modigt fram och lät sig sedan dubbas under högtidliga former av de närvarande riddarna. En av dessa nyblivna riddare heter Sebastian Engqvist. Han är fem år gammal och bor i Vinslöv. – Det är roligt med riddare. Jag brukar titta på riddare på tv i bland, sa Sebastian när Norra Skåne gratulerade honom till den nya titeln.

Anders Lövkvist har rollen som kassör i Skånska Björnens riddare. Under torneringen på Hovdala slott agerade han speaker. I den rollen gjorde han sitt bästa för att få med publiken i handlingen så mycket som möjligt. En och annan gliring till de fyra riddarna ingick också i speakerns dagsverke. – Under 2009 och 2010 gjorde lågkonjunkturen att vi inte fick så många bokningar runtom i kommunerna. – När kommunerna behövde spara prioriterade man inte direkt kulturarrangemang av den här typen, säger Anders Lövkvist.

Den här sommaren har det emellertid skett ett visst uppsving när det gäller uppträdanden och shower. – Det är givetvis glädjande. Vi vill bevara det svenska historiska kulturarvet. Vi försöker alltid fokusera på showen och här på Hovdala är det ju en helt underbar miljö, säger Anders Lövkvist innan han vandrar vidare i sina medeltida riddarkläder. Han får många blickar längs vägen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.