Säger nej till scientologhem

Hässleholm För tre år sedan uppmärksammade SVT:s \"Uppdrag granskning\" metoderna på behandlingshemmet Narconon i Eslöv.
Hässleholm • Publicerad 26 maj 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

För tre år sedan uppmärksammade SVT:s "Uppdrag granskning" metoderna på behandlingshemmet Narconon i Eslöv. I programmet dömdes dessa ut som ovetenskapliga och direkt farliga. Man pekade också på Narconons kopplingar till scientologerna och hur svenska kommuner betalat miljontals kronor till verksamheten. Ett år senare hävdade Narconon att affärerna blomstrade och att intresset för att göra nya placeringar varit stort från landets kommuner. Norra Skåne har undersökt om Hässleholms kommun anlitat något av Narconons behandlingshem under åren 2010, 2011 eller 2012. Det har inte skett i något fall.–Enligt Socialstyrelsen ska vi ju jobba med evidensbaserade behandlingar; det vill säga sådana som bevisligen gör nytta. Då kommer inte dessa ifråga, säger socialchefen Bodil Sundlöf bestämt.Samma inställning till Narconon har kommunen haft i många år. För ett par år sedan skedde dock en placering där från Hässleholms kommun,mot socialförvaltningens önskan. Missbrukaren ville uttryckligen till Narconons hem och fick rätt i högre instans, trots att Socialstyrelsens vetenskapliga råd redan år 1997 slagit fast att Narconons behandlingar medförde potentiellt allvarliga medicinska risker samt att alla påståenden om behandlingseffekter var felaktiga och vilseledande.–Det var en intressant process i rätten, minns Bodil Sundlöf, som berättar att rätten dömde utifrån missbrukarens specifika önskan tvärtemot Socialstyrelsens rekommendationer. Idag använder Hässleholms kommun i första hand sitt eget behandlingshem som grundar sig på 12-stegsprogrammet.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.