Sex friskolor vill in i centralorten

Hässleholm Norra Skåne har sammanställt de aktuella ansökningarna från friskoleaktörer som vill etablera sig i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 12 maj 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Norra Skåne har sammanställt de aktuella ansökningarna från friskoleaktörer som vill etablera sig i Hässleholm.För samtliga ligger fokus på Hässleholms stad.Här i centralorten finns totalt runt 2300 elever från förskoleklass och upp till nian. Antalet ligger ganska jämnt de kommande åren till skillnad från gymnasiet där kullarna blir betydligt mindre den närmaste tiden.Samtliga dessa elever slåss nu utbildningsföretagen och kommunen om.

Följande grundskolor är på gång: Nya Karl-Oskarskolan startar på garnisonsområdet, Finjasjö Park, till hösten. Till en början med årskurs F-4, men ambitionen är att bli en F-9 skola. Karl Oskarskolan har nyligen också ansökt om att få starta fritidshem i anslutning till skolan, med start våren 2013. Något beslut är ännu inte fattat. John Bauer AB har ansökt om att få starta grundskola och fritidshem hösten 2013. Företaget fick tillstånd av Skolinspektionen att starta en F-9 skola för totalt 330 elever redan 2011 men valde den gången att dra tillbaka sin ansökan. PeterSven-skolan har ansökt om att få starta fristående grundskola i Hässleholm med start höstterminen 2013. Branssonskolan AB har fått tillstånd att starta grundskola i Hässleholm nu till hösten men skjutit på planerna. Enligt skolchefen siktar man nu på att dra igång hösten 2014.

Dessa gymnasieskolor kan bli aktuella: Plusgymnasiet fick tillstånd för att starta och hade långt framskridna planer för hösten 2012. Företaget drog sig ur efter att det skurit sig i förhandlingarna med Norén Fastigheter om den tänkta lokalen i centrum. Skolinspektionens tillstånd gäller dock i två år vilket innebär att företaget fortfarande kan komma att starta nästkommande höst. Praktiska Sverige AB har ansökt om en fristående gymnasieskola i Hässleholm med 180 elevplatser. Kommunstyrelsen har nyligen sagt nej och det slutgiltiga beslutet ligger nu hos Skolinspektionen. Skolans plan är att starta läsåret 2013/2014.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.