Sjukdom med namn som dåligt ogräsgift

Hässleholm Alla talar om viruset, coronaviruset, som ger influensasjukdomen covid-19.
Hässleholm • Publicerad 9 mars 2020 • Uppdaterad 30 november 2021

Alla talar om viruset, coronaviruset, som ger influensasjukdomen covid-19.

Ska inte skojas bort, absolut inte. Får heller inte underskattas, vilket vi tyvärr verkar göra i Sverige. Jag menar, samla 35 000 människor i Friends arena för meloditjosan, hur klokt var det? Vi får helt enkelt se.

Hellre klippa till för hårt än för löst och inte slå blå dunster i folk om att att det nog inte blir så många som blir smittade. Nä, kanske inte.

Men våra kära brödrafolk i Danmark och Norge räknar med betydligt högre tal för antal smittade än våra svenska myndigheter. Kanske Sverige är duktigare även på detta? Eller skulle vi möjligen vara härdigare än våra stolta nordiska bröder och systrar? Knappast. Kan ändå inte låta blir att recensera namnet covid-19 som jättedåligt, trist och fantasilöst. Låter som ett rengöringsmedel för kristallkronor, eller möjligen kromputs, eller som ett dåligt ogräsmedel på rea i Ullared.

Ska vi tvingas dras med en världsdräpande epidemi, kan den väl åtminstone heta något mer spännande.

Eller smaka på (nja, helst inte) influensor som ryska snuvan, spanska sjukan, asiaten och Hongkong-influensan.

(Spanskan var riktigt stygg, antalet döda var enligt olika uppskattningar mellan 20 och 100 miljoner människor.

Antalet döda i världen i Hongkong-influensen beräknas till 1 miljon, ungefär lika många som dukade under av ryska snuvan.)

Lär visst hamstras en del också, folk köper på sig konserver, ris, pasta, mjöl och annat för att rida ut virusstormen om den skulle drabba. Skulle tro att vissa mediciner, febernedsättande och liknande, också lär gå åt i samma takt som kryddade snapsar till midsommar.

I Australien hamstras det förbryllande nog toalettpapper. Varför undandrar sig faktiskt min bedömning och vildaste spekulation.

Nä, nog om detta dystra ämne. Nu över till envisa människor.

Menar inte envisa så där i största allmänhet, utan totalt genomtjuriga omöjliga att övertyga varken med fakta eller argument.

En sådan person verkade raketmannen ”Mad” Mike Hughes vara.

Han dog, 64 år gammal, nyligen efter att ha dödsstörtat med sin egenhändigt byggda raket utanför staden Barstow i Kalifornien. Syftet med denna resa var att bevisa, att jorden är platt. Jo, ni läste rätt. Mike Hughes hade vid flera tidigare tillfällen försökt skjuta upp sig själv med hemmagjorda, ångdrivna, raketer. För två år sedan tog han sig 600 meter upp i luften men hittade då inga tecken på att jorden var platt.

Efter den resan, lär han faktiskt ha varit öppen för att jorden verkligen kunde vara rund, men för att acceptera det, ville han se det med egna ögon. Som sagt, en dödlig envishet utöver det vanliga.

Tänk om han med den ofantliga tjurigheten i stället satsat på långlöpning, välgörande arbete, brunnsborrning i Afrika eller något annat uppbyggligt.

Vilken tillgång han hade varit!

Sist: Dagens namn är Torbjörn och Torleif. Före dessa herrar hyllades Ambjörn, Torgun och Torben. Och håll i er, jag spar det bästa till sist. Före 1901 veks den nionde mars till ”Fyrtio martyrer”.

Så fräckt, varför försvann detta? Benämningen firades till minne av fyrtio kristna martyrer, som av romarna år 320 tvingades stå nakna på en frusen damm, tills de frös ihjäl, eftersom de inte ville avsäga sig sin kristna tro.

Hard papers, som Björn Borg hade uttrycket det.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.