Annons

Skånske LRF-toppen: ”Förr eller senare hamnar vi alla i samma båt”

Höga energi- och bränslepriser tvingar Furumossens gårdsmejeri att lägga ned, vilket Kb/NSk skrivit om.
När de småskaliga företagen försvinner, så finns det en risk att livsmedelspriserna drivs nedåt med de stora kedjornas egna märken, och bönderna får än mindre betalt för sitt jobb.
Det menar Hans Ramel, regionsordförande LRF Skåne.
– Det gäller att få konsumenterna med oss och förstå varför det är bra att köpa svensk mat och kanske betala lite mer.
Hässleholm • Publicerad 5 december 2022
”Vi behöver gynna den svenska matproduktionen i fredstid för att kunna ha den i en tid av kris eller krig”, säger Hans Ramel, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund Skåne.
”Vi behöver gynna den svenska matproduktionen i fredstid för att kunna ha den i en tid av kris eller krig”, säger Hans Ramel, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund Skåne.Foto: Anna Bredberg

Hans Ramel delar bilden att det tycks vara de lite mindre lokala producenterna som stryker med först i det svåra ekonomiska läget.

– Jag har fått indikationer på det. Det är lite för tidigt att dra slutsatser men visst är det så att om man har en mindre produktion, så blir man väldigt utsatt för de här kostnadsökningarna som vi sett det sista året, säger Hans Ramel.

Annons

När det gäller de gröna näringarna är de värst utsatta de som sysslar med djur och växthusodling.

I alla fall till att börja med.

– Vi har detta år haft en ganska god skörd på sina håll. Har man då köpt gödsel till förra årets priser och skördar och kan sälja till detta årets priser, så har man på en del håll gjort bra affärer, säger Hans Ramel.

Men när gödsel som handlats för det gamla priset är slut, måste man handla för det nya högre. Och alla drabbas av räntehöjningar, lyfter han fram.

– Förr eller senare kommer vi alla att hamna i samma båt.

Framåt finns det både risker och möjligheter, menar han.

– Jag vill vara försiktig med att måla med för svarta färger för jag tror vi har en väldig potential i vår bransch och möjligheter. Vi märker nu i beredskapstider och när man pratar självförsörjning att värdet av det svenska och skånska jordbruket har stigit i människors medvetande.

Här saknas innehåll

Det gäller att få marknaden med sig, att konsumenterna ska förstå vikten av svensk mat, menar han.

– Vi behöver kunna sälja till höga priser och göra vinst på en marknad. Det är det viktigaste, att vi kan få bra betalt och att mycket av det som konsumenten betalar faktiskt går till primärproduktionen och inte fastnar på vägen.

Hans Ramel lyfter också vikten av att man på regerings- och EU-nivå uppvärderar matproduktionen och minskar mängden byråkrati och gör det smidigare för företag.

Annons

– Det tråkiga med att småskaliga lägger ned, är att de småskaliga i vissa lägen faktiskt drivit priset. De har visat vägen och gjort konsumenten intresserad av vad den äter och köper och höjt värdet på maten, vilket har gjort att de stora företagen också kunnat följa med.

När de småskaliga försvinner finns risken att priserna istället drivs nedåt med så kallade EMV-produkter, egna märkesvaror, till exempel Icas egen mjölk eller Coops smör, menar han.

– Det gäller att få konsumenterna med oss och förstå varför det är bra att köpa svensk mat och kanske betala lite mer.

Furumossen lägger ned sitt mejeri på grund av höga energi- och bränslepriser. Sista produktionsdag är den 22 december, berättar Peter och Kristina Larsson.
Furumossen lägger ned sitt mejeri på grund av höga energi- och bränslepriser. Sista produktionsdag är den 22 december, berättar Peter och Kristina Larsson.Foto: Simon Rehnström
Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons