Sköna veteraner lockar på lördag

Hässleholm Norra Skåne träffade några av herrarna för en pratstund.
Hässleholm • Publicerad 2 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
På nationaldagen kan man njuta av veteranbilar i Bjärnum.
Bland annat denna ovanliga Javelin Jowlett från 1950. Foto: HELENE NORDGREN
På nationaldagen kan man njuta av veteranbilar i Bjärnum. Bland annat denna ovanliga Javelin Jowlett från 1950. Foto: HELENE NORDGREN

Norra Skåne träffade några av herrarna för en pratstund. – Ja, vi är ett litet gubbgäng som brukar träffas kring våra bilar, förklarar Östen Krantz, själv stolt ägare till en mycket ovanlig engelsk bil av märket Javelin Jowlett från 1950. Utställningen börjar vid åttatiden och fortsätter fram till cirka klockan 18.00. Föreningen består av ett drygt 20-tal fordonsfantaster från Bjärnum och Vittsjö. Till utställningen på lördag (nationaldagen) väntas kring 20 gamla bilar och motorcyklar. Den störste fantasten av dem alla är nog Åke Karlsson som verkligen lever för bilar. Inte nog med att han på arbetstid under 45 år drivit sin firma Åke Karlssons Bilverkstad, även fritiden ägnas åt bilar. – Bilar är livet, jag tröttnar aldrig, berättar Åke Karlsson och visar några av sina ögonstenar. Med på lördag har han bland annat en Opel Rekord från 59, helt i original toppskick och en Volvo Amazon från 61/62. På frågan hur många bilar han har svarar han: – Allt för många och faktiskt ganska många som gått här i Bjärnum, berättar Åke Karlsson. Äldsta fordonet på lördag blir en motorcykel. Einar Teng kommer med sin svarta DKW från 1940 som skeppades till Sverige strax efter kriget. – De kostar väl en 45 000 kronor idag, berättar Einar Teng, kickar igång cykeln och låter oss lyssna på tvåtaktssången. Motorhistoriska dagen firas varje år på initiativ av Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF). Syftet är att visa upp landets rullande kulturarv.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.