Skyhög va-avgift att vänta

Hässleholm Men det sker inte utan protester.
Hässleholm • Publicerad 4 juli 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Men det sker inte utan protester.Samtliga fastighetsägare utom kommunen själv samt en som inte gått att nå har skrivit under ett brev med synpunkter och yrkanden vad gäller den hotande tvångsanslutningen. Ignabergaborna Sven-Gunnar Widell och Bernhard Andersson kallar kommunens förslag för både stelbent och felaktigt.–I realiteten är det den av Hässleholms Vatten AB bedrivna verksamheten inom området som påtvingar fastighetsägarna en onödigt dyr lösning av avloppsfrågan i byn, skriver de kritiskt i brevet.Enligt arbetsförslaget ska fastighetsägarnas anslutningsavgift för vatten och spillvatten ligga på mellan 170 000 och 236 000 kronor, vilket innebär en ökning i förhållande till normaltaxan med mellan 70 och 100 procent. Som ett av skälen till att en allmän avloppsanläggning måste till anger kommunen att kyrkbyn ligger inom ett vattenskyddsområde.I kostnaderna för de boende har Hässleholms Vatten även räknat in utgifterna för en ny överföringsledning mellan Hässleholm och Ignaberga. Helt orimligt, menar de boende, eftersom denna på sikt sannolikt kommer att betjäna även andra områden som till exempel Gulastorps by.Taxekostnaderna redovisades för Ignabergaborna vid ett allmänt informationsmöte. Då ska vd:n bland annat ha sagt att tomterna i Ignaberga inte är lika dyra som de som till exempel ligger vid vatten, varför fastighetsägarna här mycket väl borde kunna tåla en högre anslutningskostnad.–Yttrandet förtjänar egentligen inte att kommenteras, skriver Ignabergaborna, som dock påpekar att det snarare är så att en mer värdefull tomt bör kunna tåla en större kostnadsbelastning.

Förslaget till nytt kommunalt verksamhetsområde och avloppsanläggning är just nu ute på remiss. Miljönämnden har sagt ja.Bakgrunden till förändringen är att länsstyrelsen förelagt kommunen att prioritera Ignaberga kyrkbys framtida vatten- och avloppsförsörjning.Parallellt diskuteras på kommunal nivå en lösning för invånarna i Ignaberga stationssamhälle.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.