Slutar sjukskriva i protest

Hässleholm • Publicerad 8 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Bo Kastlund mår dåligt av försäkringskassan
Bo Kastlund mår dåligt av försäkringskassan

I dag bedömer han försäkringskassan, som sitt största arbetsmiljöproblem.

– De har alltmer distanserat sig från oss läkare, infört nya intyg och blivit alltmer formella och ”avhumaniserade” vid bedömningen av intygen, säger Bo Kastlund.

Han har arbetat som läkare i 37 år och som ordinarie distriktsläkare vid vårdcentralen Åparken i Tyringe i 29 år där han de senaste tio åren varit medicinskt ansvarig läkare.

Tidningen berättade för en månad sedan om ett fall där rehabiliteringen av en kvinnlig patient gick riktigt snett för att försäkringskassan inte hörsammade Bo Kastlunds önskemål om ett avstämningsmöte om patientens arbetsträning.

Fallet gällde en kvinna i övre medelåldern med utmattningsdepression.

– När försäkringskassan aldrig svarade på min begäran om avstämningsmöte la jag upp en egen arbetsträningsplan för patienten, som jag tydligt redogjorde för i läkarintyg, förklarar Bo Kastlund.

Det resulterade i en neddragning av patientens sjukskrivningsgrad med 25 procent under 4,5 månader, vilket blev ett ekonomiskt bortfall på 25 000 kronor för kvinnan.

– Felet hon gjorde var att hon följde mina rehabiliterande arbetsträningsförslag under tre veckor.

Trots att Bo Kastlund nästan stångade sig blodig i flertaliga försök med handläggare och chefer att få dem att tolka hans intyg på ett för patienten mer fördelaktigt sätt så var det helt resultatlöst.

– Patienten har under den här processen blivit klart försämrad och inte orkat stå upp och kämpa för sin sak, förklarar Bo Kastlund.

Han anklagar försäkringskassan för att motarbeta rehabiliteringen, trots att deras uppdrag är att tillsammans med vården underlätta för återgång i arbete.

Bo Kastlund har lagt ner mycket tid och administrativt arbete för att hjälpa sin patient genom en, enligt honom, fyrkantig och okänslig byråkrati.

– Personligen mår jag fysiskt och psykiskt illa. Jag är faktiskt chockad över hur en myndighet faktiskt kan bestraffa och trampa på en sårbar, plikttrogen, psykiskt utsatt människa, säger Bo Kastlund.

På sociala medier vittnar och delar distriktsläkare om ett utbrett missnöje med försäkringskassan. ”Vi respekteras inte längre”. ”Den hårda linjen gäller”. ”Låt vården göra sitt jobb”. ”Bli mänsklig”. ”Juridiken gör inte folk friskare, det gör medicinen”.

En inslag på facebook av distriktsläkare Johan Månflod har blivit viral.

Han beskriver den, enligt honom, totalt ohållbara situation som primärvårdens läkare befinner sig, efter den hårdare regimen på försäkringskassan.

Han och andra primärvårdsläkare, inklusive Bo Kastlund kräver att försäkringskassans handläggare ska delta i samrådsmöten om rehabilitering igen.

Bo Kastlund har skrivit till försäkringskassan, sin chef och chefsläkare att han i fortsättningen inte kan, eller tänker hantera några sjukskrivningsärenden alls.

– Dels för min egen hälsa, dels för att jag inte kan ta ansvar för utsatta patienter för risken att mina åtgärder i försäkringskassan åsamkar dem ekonomiskt lidande. Accepterar inte min arbetsgivare detta upphör min anställning.

Bo Kastlund, 73, jobbar deltid på vårdcentralen i Tyringe. Han ansvarar för hemsjukvården och tog över ansvaret för Hemgården en dag i veckan när Christer Glader slutade i mars.

Bo Kastlund är en av fyra läkare på Ågården. De övriga är hyrläkare.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.