Spillning från vargen ska säga vem den är

SKÅNE Många observationer hjälper länsstyrelsen
Hässleholm • Publicerad 7 februari 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
I måndags fångades vargen på bild i Önnestad. Av allt att döma var den då på väg norrut mot mer skogsbeklädd mark.
Foto: Mattias Joelsson
I måndags fångades vargen på bild i Önnestad. Av allt att döma var den då på väg norrut mot mer skogsbeklädd mark. Foto: Mattias Joelsson

De senaste dagarna har vargobservationerna från olika delar av Skåne haglat in till länsstyrelsen. Observationerna har gjorts i Hörby, Simrishamn, Tomelilla, Vä. Önnestad och Färlöv och enligt Tom Espgård på länsstyrelsen är det med stösta säkerhet samma varg.

– Det allra mesta tyder på det även om vi inte kan vara helt säkra, säger Tom Espgård som arbetar med viltfrågor på länsstyrelsen.

– I värsta fall får vi inte veta någonting alls. Men eftersom spillningen var ganska färsk och det var inte varmt ute tror jag utsikterna är goda för att vi kan få reda på att det är en varg, vilket kön det är, var den är född och vilket revir den tillhör, säger Tom Espgård som betonar hur tacksam han är för tipset om vargens spillning.

Att den aktuella vargen skulle röra sig om den så kallade Snapphanen som under flera rört sig i trakterna kring Lönsboda utesluter Tom Espgård.

Vargen som de senaste dagarna väckt stor uppmärksamhet har däremot varit väldigt synlig och gärna använt vägarna för at ta sig fram. Många tycker att det verkar onormalt, men så är inte fallet säger Tom Espgård.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.