Startar insamling för tiggaren Viorica

Hässleholm Nu har några affärsidkare bestämt sig att hjälpa henne på sitt sätt.
Hässleholm • Publicerad 12 december 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Viorica har varit ifrån sina barn i en månad för att tigga i Hässleholm. När hon pratar om sin familj kommer tåtarna. Hon vill hem så fort som möjligt. Foto: Stefan Sandström.
Viorica har varit ifrån sina barn i en månad för att tigga i Hässleholm. När hon pratar om sin familj kommer tåtarna. Hon vill hem så fort som möjligt. Foto: Stefan Sandström.

Viorica kom ibland in på Madrix, konditoriet på Vattugatan, för att köpa kaffe. Personalen visste inte riktigt hur de skulle förhålla sig. Skulle de ta betalt eller ge gratis?

Madlén Sjögaardh, som äger fiket, kom överens med sina anställda att man skulle bjuda kvinnan.– Vi har gett henne smörgåsar och bullar också, säger Madlén Sjögaardh, som kallar det ett sätt att visa mänsklighet.

Grannbutikens ägare Nicoleta Toth, är från Rumänien. Hon har kontakt med Viorica och kan prata med henne. Viorica får mat från gatuköket hon äger.Vid middagstid i går satt Viorica ihopkrupen vid ett värmeelement i gatuköket för att få lite värme. Det behövs för på nätterna sover hon ute,utan någon värme och under dagarna sitter hon stilla, på gatan utanför någon butik.Hon är 32 år gammal och rom från en stad inte långt från Rumäniens huvudstad Bukarest.

Viorica säger att hon kommit ensam hit efter att ha hört berättelser från andra som varit i Sverige för att tigga.Hemma är hennes man och tre barn. Madlén Sjögaardh och hennes anställda har bestämt sig för att starta en insamling. Det kommer att sättas in pengar till Viorica, som hon kan ta ut när hon kommer hem.-Vi vill inte att någon annan ska kunna ta pengarna säger Madlén Sjögaardh.Nicoleta Toth pratar med Viorica om förhållanden där hemma, i Rumänien.Familjen bor i ett rum i svärmoderns hus. Ingen har arbete. En situation som verkar hopplös.

- Hon berättar att hennes man har trillat ner och brutit höften. Han finns på sjukhus, översätter Nicoleta Toth.Det är därför Viorica vill resa hem så snart som möjligt. Det är för kallt att sitta ute och barnen, 12, 11 och 8 år gamla, behöver henne.Och där hemma väntar pengar från Hässleholm.

Anders Thall
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.