Stöd till brottsoffer blir allt viktigare

HÄSSLEHOLM Polisens omorganisation försvårar arbetet
Hässleholm • Publicerad 19 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Brottsofferjouren Hässleholm-Osby-Perstorp har lite drygt 100 medlemmar, men när de firade Internationella Brottsofferdagen var det dubbelt så många som dök upp i Röda salongen i Hässleholm Kulturhus.

– Det är fantastiskt roligt att det kommit så många. I fjol när Emma Jangestig (Arbogamamman) var här kom det ungefär 100 stycken och då tyckte vi det var fantastiskt, och så kommer det över 200 stycken i dag. Helt otroligt, säger Ankie Jacobi som är ordförande i Brottsofferjouren Hässleholm-Osby-Perstorp och som i sista stund fick byta från Blå salongen till Röda salongen så att alla skulle få plats för att lyssna på Erik Ståhl som var dagens gästföreläsare.

Brottsofferjourens verksamhet, som är helt ideell, är uppdelad i två delar – vittnesstöd och stödpersoner – och det är något som behövs. Inte minst i tider när klimatet i samhället blir hårdare och hårdare.

– Vi är en hjälp för vittnen, målsägande, familj och vänner, men kan också hjälpa personer som av olika anledningar kanske inte vågat anmäla ett brott, säger Ankie Jacobi.

När en person blivit utsatt för ett brott ska denne erbjudas hjälp, men detta fungerar inte alls på ett tillfredsställande sätt.

– Polisens omorganisationen har haft en viss effekt på det, milt sagt. Det är inte bara här i Hässleholm det är så, utan det är ett nationellt problem, säger Jan-Eric Boo som är vice ordförande i Brottsofferjouren Hässleholm-Osby-Perstorp.

Som pensionerad polis har han erfarenhet från att erbjuda brottsoffer stöd och hjälp, och menar att det är oroande att det inte fungerar som det ska.

– Det är klart att jag kan hur rättsprocessen går till och kan hjälpa till med det, men det här är något som vi måste få rätsida på. Jag vet att Sven-Erik Alhem ligger på och för en dialog om detta, säger Jan-Eric Boo.

Den stora uppslutningen i kulturhuset gladde Ankie Jacobi, och hon hoppades att det skulle generera några nya medlemmar.

– Vi är ganska många, men behöver alltid bli fler. Till exempel har vi alltid en person på plats på tingsrätten när det är förhandlingar där. Sen hade det inte skadat om vi hade kunnat föryngra föreningen, säger Ankie Jacobi.

bild 1/2
Drygt 200 personer var på plats i Röda salongen när Internationella Brottsofferdagen firades. 	                Foto: Robert Rolf
Erik Ståhl blandad humor med allvar. Han tvekade inte att klä av sig och förklara att hans kropp inte direkt är Paradise Hotel-kompatibel, men att den är äkta. 	  Foto: Robert Rolf
Drygt 200 personer var på plats i Röda salongen när Internationella Brottsofferdagen firades. 	                Foto: Robert Rolf
Erik Ståhl blandad humor med allvar. Han tvekade inte att klä av sig och förklara att hans kropp inte direkt är Paradise Hotel-kompatibel, men att den är äkta. 	  Foto: Robert Rolf
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.