Annons

Storm kring Jacob Karlsson: ”Trovärdigheten är a och o”

K-fastigheters vd Jacob Karlsson har hamnat i blåsväder.
Ifrågasatt både för sitt påstående om att han tagit 240 högskolepoäng – när det i själva verket var hälften – och för sin uppgift om att han sprungit en mil på supertiden 28.50.
Aktien störtdök efter att hans bedrifter synats, men har återhämtat sig med råge.
Hässleholm • Publicerad 15 december 2022
Elitlöpare med 240 högskolepoäng? Jacob Karlssons påstådda bedrifter ifrågasätts.
Elitlöpare med 240 högskolepoäng? Jacob Karlssons påstådda bedrifter ifrågasätts.Foto: Simon Rehnström

– Trovärdigheten är a och o när man ska bygga varumärke och göra affärer, konstaterar professor Johan Anselmsson, universitetslektor i företagsekonomi vid Lunds universitet, som inte blir förvånad om det som uppmärksammats har skadat företaget.

Träning har länge varit en självklarhet för hässleholmssonen Jacob Karlsson, grundare till K-fastigheter som i dag har ett börsvärde på 5,6 miljarder kronor. Men hans bedrifter i spåret är inte lika självklara.

Annons

Efter att Karlsson i tidningen Affärsvärlden påstått sig springa milen på tiden 28.50 hörde andra löpare av sig och ifrågasatte sanningshalten. Om uppgiften stämde skulle det vara fog för flera SM-medaljer. Men i Löparsverige syntes inga spår av någon Jacob Karlsson i elitklass.

”Det här kan vara allvarligt.”
Johan Anselmsson, universitetslektor i företagsekonomi.

Entreprenören förklarade det hela med att han led av prestationsångest och inte hade sprungit på ”jättemånga tävlingar”. Den fantastiska tiden var satt på träningar och hade klockats av hans dåvarande idrottslärare i Hässleholm. Medan andra elitlöpare, i likhet med Svensk Friidrotts statistiker Jonas Hedman, ifrågasatte sanningshalten bekräftade idrottsläraren att Karlsson sprang på ”helt makalösa tider”.

Jacob Karlsson säger att han springer varannan dag – oavsett regn, storm eller snålblåst.
Jacob Karlsson säger att han springer varannan dag – oavsett regn, storm eller snålblåst.Foto: Pontus Lundahl/TT

Veckan därpå kom nästa slag. Jacob Karlsson har påstått att han studerat vid Mittuniversitetet och tagit 240 högskolepoäng – men en ny granskning från Affärsvärlden, som begärt ut hans studieintyg från samtliga svenska lärosäten, visar att det inte stämmer.

I själva verket har Jacob Karlsson bara tagit hälften – totalt 128,5 poäng.

Ett missförstånd, menade han själv. ”Jag har läst fristående kurser motsvarande 240 poäng men inte slutfört samtliga kurser poängmässigt”, skrev Jacob Karlsson till tidningen.

240 uppgivna högskolepoäng var i själva verket 128,5.
240 uppgivna högskolepoäng var i själva verket 128,5.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det hindrade inte att K-fastigheters börsvärde dagen efter avslöjandet rasade 6,4 procent.

Utvecklingen går i linje med en studie som publicerats i den välrenommerade ”Journal of Financial Economics” och som Affärsvärlden redogör för. Forskarna undersökte tolv fall där vd:n farit med osanning och där två av dem ljugit om sina akademiska meriter. Aktievärdet sjönk med 4,2 procent då vd:n ljugit.

I K-fastigheters fall har nu en vecka passerat och aktien återhämtat sig. Under onsdagen hade den till och med lyft en aning.

Det förvånar inte Johan Anselmsson:

– Marknaden är väldigt kortsiktig. Vi har en förmåga att glömma fort. Se bara på Volkswagen-skandalen.

”Trovärdighet är nästan synonymt med ett starkt varumärke”, påpekar Johan Anselmsson, universitetslektor i företagsekonomi.
”Trovärdighet är nästan synonymt med ett starkt varumärke”, påpekar Johan Anselmsson, universitetslektor i företagsekonomi.Foto: Ola Torkelsson
Annons

Icke desto mindre kan avslöjandena komma att påverka företagets trovärdighet rent allmänt, säger han. Särskilt bygg- och fastighetsbranschen bygger på förtroende.

– En situation som den här signalerar inget trovärdigt och pålitligt företag. Man måste verkligen kunna lita på den som bygger, så det här kan vara allvarligt. Om man ljuger om sådana här saker, hur är det då med annat?

Anselmsson drar paralleller till Serneke-skandalen, det vill säga hur dåvarande vd:n och huvudägaren för börsbolaget Serneke, Ola Serneke, försökte påverka aktiekursen i det egna bolaget. Under pseudonym skrev han hundratals inlägg på ekonomisajten Placera, där han attackerade kritiker och prisade det egna bolaget. Något som när det avslöjades ledde till att han avgick som vd och lämnade styrelsen.

– Han blev officiellt avsatt för att rädda varumärket. Därigenom löste det sig rent kursmässigt.

Kb/NSk har sökt Jacob Karlsson för en kommentar, men han har avböjt att uttala sig.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons