T4 kan få kontor och bostäder

Hässleholm • Publicerad 4 augusti 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
En av två byggnader med kulturhistoriskt värde till vänster och verksamhetsbyggnaden på T4-området till höger. Sett från Depågatan. 			 foto: Magnus Wahlström
En av två byggnader med kulturhistoriskt värde till vänster och verksamhetsbyggnaden på T4-området till höger. Sett från Depågatan. foto: Magnus Wahlström

Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, föreslår att byggnadsnämnden ska besluta om att uppdatera detaljplanen för fastigheten Remonten 1 på T4-området i Hässleholm.

Planförslaget befinner sig för närvarande i ett samrådsskede där eventuella synpunkter från sakägare, myndigheter och organisationer ska vara byggnadsnämnden till handa senast den 19 augusti.

Förslaget innehåller en rad punkter. Parkmarken ska förändras så att byggnation av kontor, bostäder och skola (ej förskola eller grundskola) i två våningsplan möjliggörs.

Inom Remonten 1 finns två äldre byggnader som enligt förslaget kommer hindras från rivning eller annan förvanskning, då deras estetik sammanfaller med övriga regementsbyggnader och således besitter byggnaden ett visst kulturhistoriskt värde. Exempel på specifikationer är fasadfärgen och takmaterialet.

Dessutom finns en så kallad verksamhetsbyggnad som i tidigare detaljplan från 2009 var tänkt att rivas.

I den nya planen ska byggnaden i stället få vara kvar.

Eventuell ny bebyggelse som uppförs måste harmoniera med befintliga regementsbyggnader och andra hus kring Trängplan, till exempel vad gäller färg och material.

I den nuvarande detaljplanen finns angivet att en del av området ska omvandlas till park. Men med hänvisning till närliggande parkområden anses inte detta vara nödvändigt.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.