”Tacka ja till dina idéer!”

Hässleholm • Publicerad 3 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Alla sjuorna på skolan fick var sin timme med Sofia Nordin, fördelat på fyra olika pass. Under hösten har de läst hennes bok ”En sekund i taget” och således var eleverna väl bekanta med hennes författarskap.

Sofia Nordin inledde med att presentera sig innan en frågestund tog vid och timmen avslutades med några skrivövningar.

– Jag hoppas att jag kan inspirera till något läge där man kan stänga av prestationsångesten och ”tacka ja” till sina idéer, säger Sofia Nordin.

Just att ”tacka ja” till sina idéer tyckte svenskläraren Terese Engqvist var ett viktigt budskap.

– Många fastnar. Man måste komma över tröskeln och våga lita på sina idéer, säger Terese Engqvist.

Att öva på flödesskrivning och att tro på den text som pennan genererar är inte minst viktigt med tanke på elevernas närmaste framtid.

Besöket var nämligen startskottet för ett projekt.

– De ska, i par, skriva en novell där en känsla är bärande. Det kan vara lycka, ånger, eller något annat, berättar Terese Engqvist och tillägger att novellen även ska utgå från ett valfritt möte.

Men även om eleverna ville få mer tid med Sofia Nordin behöver de inte sucka förgäves.

Hon kommer kontinuerligt att ge eleverna feedback på deras novellförfattande och i vecka nio återkommer hon till Furutorpsskolan för att följa upp hur det har gått.

– Projektet är extra roligt eftersom jag får vara med en längre tid och ge respons, säger Sofia Nordin.

Förhoppningen med projektet, som finansieras av statsbidraget Skapande skola, är att ämnet svenska ska konkretiseras för eleverna och att de ska få tips angående dels skrivandet, dels bearbetandet av texten.

– Men jag hoppas också att de bär med sig novellen, som de skriver i samråd med Sofia, säger Terese Engqvist.

Att döma av nyfikenheten i frågorna och elevernas frenetiska skrivande under de korta övningarna var besöket både uppskattat och givande.

– Det känns tryggt på något sätt och vi kan nog lära oss ännu mer av hennes feedback på novellen, avslutar eleven Karl Nilsson.

bild 1/5
Alexander Dahlberg Karl Nilsson och Oskar Andersson var även de koncentrerade. – Vi har fått bra tips på hur vi ska tänka när vi ska skriva, säger Karl Nilsson.
Frida Jönsson rådgör med svenskläraren Terese Engqvist under Sofia Nordins författarbesök, som skulle ge eleverna tips och inspiration till skrivandet. 		      Foto: Magnus Wahlström
Innan Sofia Nordin kom till Furutorpsskolan i Vinslöv på fredagen hade hon spenderat två dagar på Linnéskolan i Hässleholm. Besöken finansieras av Skapande skola.
Erik Högstedt var en av eleverna som koncentrerade sig noggrant när skrivövningarna satte igång. Övningarna var förberedande inför en kommande novell de ska skriva.
Melvin Peolin var koncentrerad under Sofia Nordins författarbesök.
Alexander Dahlberg Karl Nilsson och Oskar Andersson var även de koncentrerade. – Vi har fått bra tips på hur vi ska tänka när vi ska skriva, säger Karl Nilsson.
Frida Jönsson rådgör med svenskläraren Terese Engqvist under Sofia Nordins författarbesök, som skulle ge eleverna tips och inspiration till skrivandet. 		      Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.