Tåget går för Skånebanan

HÄSSLEHOLM Hässleholm med flera kommuner ska agera tillsammans för att få Trafikverket att förstå, hur viktigt det är att järnvägsbanan Skånebanan utvecklas.
Hässleholm • Publicerad 18 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Hässleholm med flera kommuner ska agera tillsammans för att få Trafikverket att förstå, hur viktigt det är att järnvägsbanan Skånebanan utvecklas.

Även Region Skåne står bakom kommunerna längs banan som följer en linje från Kristianstad,, Hässleholm, Perstorp, Åstorp, Bjuv, Klippan och Helsingborg.

De berörda kommunerna har redan bestämt att en gemensam överenskommelse kring Skånebanans utveckling ska tas fram.

Det i sin tur räknar man med ska kunna påverka när regeringens nästa planeringsomfång för infrastruktur för 2018-2029 inleds.

En planering som beslutar var de statliga miljarderna på tågrafiken ska läggas.

– Ett fönster för påverkan. Genom en bred överenskommelse kring Skånebanan, undertecknad av samtliga kommuner och Region Skåne, är avsikten att direkt eller indirekt påverka Trafikverkets förslag till nationell plan, säger kommunstyrelsens arbetsutskott i Hässleholm.

Hela sträckan av Skånebanan ingår i dag i pågatagsnätet.

Järnvägen har anor bak till 1865 då sträckans första del, mellan Kristianstad och Hässleholm öppnade.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.