Tiderna må förändras, men tidningen består

Krönika Den 21 december är det exakt 115 år sedan det allra första numret av Norra Skåne kom ut.
Hässleholm • Publicerad 20 december 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Den 21 december 2014 är det exakt 115 år sedan det allra första numret av Norra Skåne kom ut. Mimmi Karlsson-Bernfalk är chefredaktör och skriver om tidningen står står på den lilla människans sida. Igår. Idag. Och i morgon.
Den 21 december 2014 är det exakt 115 år sedan det allra första numret av Norra Skåne kom ut. Mimmi Karlsson-Bernfalk är chefredaktör och skriver om tidningen står står på den lilla människans sida. Igår. Idag. Och i morgon.

Det uppmärksammar vi extra mycket i lördagens papperstidning bland annat genom att återigen publicera premiärnumrets förstasida. Längre in i tidningen, berättar vi mer om tidningens ungdom och dess historia, vördsamt återgett av Norra Skånes tidigare chefredaktör Billy Bengtsson. Här kan du också läsa Claes Ruderstams text om hans morfar Martin Nilsson Martell, en av nyckelpersonerna i Norra Skånes historia som verkade mycket nära tidningens grundare Per-Axel Persson.

115 år. Det är en hisnande tidsrymd i en tidnings historia där varje dag speglar ett liv men samtidigt är förgängligt som ett ögas snabba blinkning. Inget är så gammalt och glömt som gårdagens nyheter och inget är så hett som den febriga jakten på dagens bästa nyheter. Det är som ett evigt kretslopp där inget är viktigare än morgondagens tidning, medan gårdagens av många inte anses som mer angelägen än att den kan användas att sätta skorna på, rensa fisken på eller tända brasan med.

115 år. Genom de här spalterna har så många viktiga händelser förevigats i trycksvärtan i pressens mullrande käftar. Händelser som förändrat människors liv. Händelser som skakat om. Som väckt bestörtning, vrede och sorg. Men också glädjande nyheter om framtidstro och nysatsningar som bringat nytt ljus över tillvaron. Om människor som vågar och vill. Och, förstås, de där solskenshistorierna som vi alla behöver värma våra själar med då och då.

115 år. Så många dagar. Här har tider kommit och gott. Krig och konflikter. Fred och gemenskap. Men oavsett omständigheterna runt omkring har Norra Skåne som en trogen frukostgäst landat på hallmattan eller i brevlådan, som en ständig påminnelse om att livet trots allt går vidare, att solen trots allt går upp i dag också.

Och bakom alltihop tronar människorna. De som passerat revy på tidningssidorna. De som kämpat bakom rubrikerna för att ge er läsare en så bra tidning som möjligt. Hjältar allihop, oavsett om de ställt upp för att berätta om sina liv i intervjuer och reportage, ringt det där extra samtalet för att få dagens viktiga nyhet i hamn eller stretat i snöstormen för att tidningen ska delas ut i tid till alla prenumeranter.

Men inget av detta hade varit om inte P A Persson från Värpatorpet utanför Bjärnum i 1800-talets sista skälvande år bestämt sig för att ge ut en egen tidning. En tidning för allmogen. En tidning för småfolket. En tidning som står på den lilla människans sida.Det gör vi fortfarande. I går. I dag och i morgon.

Mimmi Karlsson-Bernfalk
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.