GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Toabesök på lektionstid – då ska reflexvästen på: ”En ickefråga”

I förra veckan rapporterade Landskrona Posten om att elever på Internationella engelska skolan i Landskrona måste bära ett ”pass” vid toalettbesök – en toaskylt hängande runt halsen.
På IES i Hässleholm är det reflexvästar som gäller.
En trygghet för eleven, tycker rektorn.
– Toalettfrågan är en ickefråga hos oss, säger rektorn Maria Hall.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Hässleholm • Publicerad 24 januari 2023 • Uppdaterad 25 januari 2023
Internationella engelska skolan i Hässleholm.
Internationella engelska skolan i Hässleholm.Foto: Arkivbild

På Internationella engelska skolan i Hässleholm förväntas eleverna be om en specifik väst när de behöver gå på toaletten.

Det vittnar en förälder som har barn på skolan om.

– Min dotter har berättat att de först ska be om lov att gå på toaletten, och det är inte alltid de får det för det ska skötas på rasterna. Men de har inte så många och långa raster, så det är inte alltid de hinner.

– Om de får lov att gå på toaletten så ska de bära en väst som visar att de får gå på toaletten. Min dotter tycker mest att det är löjligt att de inte får bestämma själva när de ska på toaletten.

Skolans rektor Maria Hall säger att skolan inte har ett tvång att använda reflexvästarna vid toalettbesöken.

– Nej absolut inte. Jag anser att den här toalettfrågan är en ickefråga hos oss. Eleverna sköter ju det på ett jättebra sätt, precis som personalen gör. Man har en överenskommelse med sin lärare, säger Maria Hall som är rektor på Engelska skolan i Hässleholm.

Nya rektorn Maria Hall och öppet hus på IES
Nya rektorn Maria Hall och öppet hus på IESFoto: Lasse Ottosson

Vad är syftet med västen?

– Jag vet att det finns västar bland de yngre eleverna, de hänger innanför dörren. Sen hur de används, de används av de elever som vill använda västen, säger Maria Hall.

– En del elever tycker att det är jättepinsamt att befinna sig utanför klassrummet på lektionstid så då slipper de förklara sig varför de är där till andra elever. Har man en väst så signalerar det att man har en överenskommelse med sin lärare.

Tydligen kan det variera från lärare till lärare hur man använder den här västen, och vissa menar att den ska bäras vid toalettbesök?

– Det får jag sätta mig in i och ta upp med personalgruppen. Men jag vet ju att vi har pratat om detta, man har inte undvikit det som har stått om Landskrona. Så vi kommer ju också att lyfta med vår elever hur de vill ha det, de ska ju ha medbestämmande under sin skoldag, och göra det tydligt för dem att vi inte påtvingar dem att bära väst.

Niklas Persson, barn- och utbildningschef.
Niklas Persson, barn- och utbildningschef.Foto: Simon Rehnström

Hässleholms kommuns barn- och utbildningschef Niklas Persson känner inte till västarna och är mycket förvånad över användandet av dem när tidningen når honom.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, så jag har svårt att se syftet med att eleverna ska ha väst för att gå på toaletten, det är väl den åsikten jag kan ha.

– Men det låter märkligt. Det är ingenting vi tillämpar i de kommunala skolorna, säger Niklas Persson.

Agnes MaltesonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.