Trädet är en länk till historien
De besökare som trotsade vädret fick höra ett mycket fascinerande och tänkvärt föredrag om trädets inverkan på vårt liv.
Christel Kvant berättade om tillkomsten av hennes senaste bok Trädets tid. En bok som belyser trädets betydelse i historien, tron och mytologin men även den viktiga miljöaspekten. Förlaget var till en början med skeptiska till hennes bok eftersom det var svårt att sätta någon speciell etikett på den, var det en miljöbok eller var det en historiebok eller kanske något helt annat. – Men boken har faktiskt sålt bra och det är jag väldigt glad över, eftersom det är så viktigt att vi tänker på träden som står där som en länk både bakåt och framåt i tiden, säger Christel.
Det var första gången som Christel Kvant deltog i berättaraftnarna på Hovdala. Men det var inte första gången hon besökte Hovdala, berättade hon efter att gått en runda bland de de fantastiska träden och innan hon äntrade trappen och mikrofonen.– Det är fantastiskt roligt att få stå här i denna historiska miljö med dess gamla ekar och bokar. Jag har också för första gången i mitt liv sett en pimpernöt, inledde Christel Kvant sitt föredrag.
Efter en lång rad av trädgårdsböcker kände Christel Kvant att det var dags att göra något annat och speciellt två händelser fick henne att ta steget att skriva en bok om träd. Den första händelsen skedde vid det egna köksbordet där familjen var samlad för en trivsam stund. Christel hade dekorerat bordet med några pinjekottar och i värmen där i köket skjuter plötsligt en av kottarna iväg sina frön i tron att det var dags att föröka sig. Efteråt så studerade Christel kotten och såg hur väl ombonat de små fröna hade vilat när de väntade på att få landa i den italienska jorden, nu blev det i stället ett kök i Sverige, men ett frö till en ny bok hade såtts.
´Den andra händelsen var ett besök på ön Teneriffa, där en väninna berättade om den inhemska kanariska tallen. En tall som har en mycket speciell förmåga att leda vattnet till jorden genom sina extremt långa barr. Under en viss tid höggs mycket av tallskogen ner för att användas till byggnadsmaterial och detta fick ödesdigra konsekvenser. Men när väl tallarnas mycket speciella förmåga kom fram har ett mycket framgångsrikt arbete gjorts för att återplantera tallar.– Det gav mig en insikt att berätta detta vidare, att det är viktigt att visa respekt för det ekologiska systemet, säger Christel Kvant.Konsekvenserna blir väldigt tydliga när man stör växtligheten på en ö. Det kan man också se på bland annat Påskön där träden användes för att frakta sten till kusten sten som sedan användas till de stora statyerna, till slut fanns inga träd kvar och därmed föll hela samhället ihop.
Trädet har också haft en stor betydelse i vår tro, där kronan sträcker sig upp och styr det himmelska och rötterna styr det underjordiska, däremellan pågår själva livet.– De första missionärerna som kom hit avverkade träden i de heliga lundar som hedningarna tillbad, men samtidigt så förstod de kraften av platsen och byggde sina kyrkor där. Bland annat på Frösön finns det rester av en stor björk under kyrkan, berättade Christel Kvant. Träden har en enorm kraft och är grunden för vårt liv. Kronan syresätter vår luft, rötterna håller jorden på plats och när man avverka skog måste därför nya träd återplanteras.Christel Kvant får också anledning att plantera ett nytt träd då hon fick ett rotskott från pimpernöten med sig från Hovdala.