Traktorrace med publikrekord: ”Jag får en kick”
På lördagsförmiddagen tycks alla vägar bära till Nävlinge. Långa bilköer ringlar sig fram till parkeringarna. Det ligger förväntan i luften, snart också muller och rök.
Inte sedan 2019 har man samlats på grund av coronapandemin.
– Det känns som att vi allihopa är på hugget nu, säger 22-årige Melker Moen.
Han axlar rollen som starter under 2022 års traktorrace, som körs på ett gammalt majsfält uppe på Nävlingeåsen. I år kommer 20 traktorekipage till start, lite färre än tidigare, men Melker känner sig nöjd ändå.
– Traktorrace är populärt att köra. Vi har en tävlande från Öland, han kom tidigt i morse, berättar Melker.
Kraven på de tävlande är traktorkort, trafikförsäkrad traktor, störtbåge och hjälm. De kör på egen risk, antingen i klassen för tvåhjulsdrivna eller i klassen för fyrhjulsdrivna traktorer.
Publiken växer och växer. Innan start visar traktorekipagen upp sig framför besökarna, och Ture och Ture från Tviggasjö underhåller från speakervagnen om vart och ett.
Det blir extra jubel för hemmaförare. Och särskilt för nummer tretton, den enda kvinnliga föraren, 30-åriga Sofie Jönsson som tävlat sedan 2012–2013, men inte tagit någon pallplats ännu.
I år hoppas Sofie på vinst i Nävlingeracet och strax före start är hon upprymd.
– Det är väldigt roligt att vara med och leka. Hög puls och adrenalin. Jag får en kick.
Till vardags kör hon lastbil. På lördagen rattar hon en fyrhjulsdriven grön Deutz-Fahr Agrostar, som tillhör hennes pappa och farbror.
Vilket är det svåraste momentet?
– Att backa rakt är svårast.
Du är ensam tjej i startfältet – hur tänker du kring det?
– Det hade varit roligare om vi varit fler, men nu är det som det är och jag tycker det är kul att visa att vi kan också.
Nävlinge LRF-avdelning arrangerar för tionde gången. Kort beskrivet tävlar två traktorer mot varandra på parallella slalombanor. Vid slutet av sträckan ska de vända och backa ner en pinne. Lyckas de inte få ner pinne, blir det fem sekunders tidstillägg.
Sedan är det samma väg tillbaka. Och för att det ska bli så rättvist som möjligt så byter samma ekipage bana och kör mot varandra igen direkt.
Mellan varje lopp slätas banorna till.
– Det handlar jättemycket om körskicklighet, säger Filip Mårtensson, en av arrangörerna.
Han har kört tidigare tävlingar, i år kollar han lite extra hur lillebror Simon tar sig fram mellan slalompinnarna denna gråmulna novemberlördag.
– Vi har varit med om alla väder, förutom riktigt bra väder. Idag skulle jag säga att det är helt okej, säger Filip och stövlar iväg för att rätta till en nerkörd pinne.
Efter några timmar är showen över. Det blev publikrekord med runt 2 000 besökare.
Som vinnare stod Tobias Håkansson från Öland i klassen för tvåhjulsdrift, och Patrik Andersson från Skepparslöv i klassen för fyrhjulsdrift.