Två års fängelse för knivskärning

Hässleholm Den med-åtalade Kristianstadsbon frias från misshandeln, men döms till fängelse för vapen-brott.
Hässleholm • Publicerad 4 juli 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Den med-åtalade Kristianstadsbon frias från misshandeln, men döms till fängelse för vapen-brott.Det var natten till den 20 maj som offret, en 23-årig Hässleholmare, skars i ansiktet med en mattkniv. Såret gick från tinningen till käkbenet. 23-åringen blev också sparkad och slagen.Knivskärningen skedde när han låg på rygg på marken fasthållen av en person medan en annan skar.

Såväl den 21-årige Hässleholmaren som den 25-årige Kristianstadsbo kunde pekas ut, men uppgifterna gällande Kristianstadsbon tog senare tillbaka av såväl ett vittne som målsäganden.Ett annat vittne som hade kunnat kasta ljus över händelsen vägrade infinna sig vid rättegången som hölls i Kristianstads tingsrätt för en vecka sedan. Enligt uppgifter till rätten ska denna person ha varit rädd för att tala. Tingsrätten försökte hämta honom men misslyckades med att få honom till rättssalen.

Kontentan blir att 25-åringen frias från brott trots att tingsrätten anser att han på "goda grunder" kan misstänkas för att ha deltagit i den grova misshandeln. Vid rättegången förnekade 25-åringen all inblandning i den grova misshandeln medan den 21-årige hässleholmaren ensam tog på sig skulden. Hans agerande bedöms som hänsynslöst och rått.

Hässleholmaren döms nu till två års fängelse för brottet och ska även betala drygt 31000 kronor i skadestånd till den misshandlade. 21-åringen har tidigare dömts för misshandel och olaga hot och hans livssituationen bedöms som "mycket kaotiskt".Den 25-årige Kristianstadsbon förekommer under 20 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes 2009 för inblandning i rånet mot ett företagarpar i Rävninge till tre år och åtta månaders fängelse. Han frigavs villkorligt i slutet av oktober förra året.

Kristianstadsbon döms dock för vapenbrott till fyra månaders fängelse.Detta sedan han innehaft en pistol samt flera skarpa patroner. 25-åringen förklarade vid rättegången att han skaffade pistolen sedan han blivit beskjuten med automatvapen utanför sitt hem i mitten av mars i år.Han behövde vapnet för att skydda sig, sade han, och han skaffade även en skyddsväst. Av polisen hade han erbjudits en larmtelefon, men han tyckte inte att de var ett tillräckligt skydd.Båda dömda ska kvarstanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.