Tvist om Pompejiflytt

Hässleholm Kommunen har hittills vägrat betala räkningen och meddelat speditören att man tolkat avtalet så att alla kostnader skulle ingå i det pris som redan är betalt för frakten, cirka en miljon kronor.
Hässleholm • Publicerad 3 november 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Den uppmärksammade Pompejiutställningen i Hässleholms kulturhus avslutades i januari men nu krävs kommunen på ytterligare nära 100 000 kronor. Foto: Ulrika G Ottvall/arkiv
Den uppmärksammade Pompejiutställningen i Hässleholms kulturhus avslutades i januari men nu krävs kommunen på ytterligare nära 100 000 kronor. Foto: Ulrika G Ottvall/arkiv

Kommunen har hittills vägrat betala räkningen och meddelat speditören att man tolkat avtalet så att alla kostnader skulle ingå i det pris som redan är betalt för frakten, cirka en miljon kronor. Den uppmärksammade utställningen som visades i kulturhuset från september 2008 till januari 2009 kostade totalt närmare nio miljoner kronor. Speditören hävdar å sin sida att överenskommelsen innebar att kommunen bara skulle slippa betala om föremålen hade skickats direkt till en annan utställningsort. Då skulle mottagaren ha fått stå för kostnaden. Om föremålen istället skulle tillbaka till Pompeji och placeras ut i byggnader och montrar där skulle kostnaden blivit ytterligare 200 000 kronor, kostnader som nu undviks genom att utställningen får vänta i ett "centrallager" i Boscoreale tills det är dags för nästa resa.

– Orsaken till att vi inte har offererat de uppstådda kostnaderna var naturligtvis att vi vid tidpunkten för offerten inte visste om utställningen skulle gå vidare till annan plats i Sverige, Spanien eller Tyskland, skriver Charles Steckel på speditionsföretaget Overseas T&Shipping i Malmö. Magnus Gjerstad, kommunens jurist, svarar bland annat att Charles Steckel, som är expert på specialtransporter, borde ha kunnat förutse den typ av krav som nu framställts och ta med dem i offerten. – Vi borde ha fått veta om något skulle tillkomma, säger Magnus Gjerstad. Speditören har nu skickat tillbaka räkningen till Pompeji och uppmanat de ansvariga för utställningen att ta kontakt direkt med Hässleholms kommun. – Kostnaden är inte så stor att det vore en katastrof om vi tvingas betala, men det är inte heller något som man bara betalar, säger kommunchefen Johan Eriksson. De montrar som specialtillverkades i Hässleholm bara för utställningen, finns fortfarande kvar här. – Vi är intresserade av att hyra ut dem om det finns någon som kan ha nytta av dem, men än har vi inte hört något, säger Johan Eriksson. Han anser att Pompejiutställningen var en vinst för kommunen. – Det beräknade annonsvärdet var närmare sju miljoner kronor och omsättningen i kommunen ökade med tio miljoner kronor tack vare utställningen, säger han. Totalt sett var det en enorm vinst för kommunen, medborgarna och företagen. Vid det seminarium om framtidens kommun som hölls på Norra Station på måndagen lyftes Pompejiutställningen också fram som en väldigt lyckad satsning som gör kommunen mer attraktiv.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.