Tyringeflicka brändes av dödsmanet

Hässleholm Fredrik hjälpte till att dra bort de genomskinliga trådarna och fick känna på den brännande smärtan som manetens trådar ger.
Hässleholm • Publicerad 5 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Ida från Tyringes semester blev en mardröm. Foto. Bertil Haskel
Ida från Tyringes semester blev en mardröm. Foto. Bertil Haskel

Fredrik hjälpte till att dra bort de genomskinliga trådarna och fick känna på den brännande smärtan som manetens trådar ger. – Det bränner som eld och Ida är bränd på benet och lite på andra delar av kroppen. Ganska snart blev hon yr och gick in i chock. Hon skakade i hela kroppen och svimmade. Då tog brandmannen över med hjärt- och lungräddning, berättar Fredrik när Norra Skåne når honom på telefon i thailändska Trat. Klockan är nio på kvällen och nu är det två dygn sedan Ida brändes illa av vad man tror är en Kubamanet som räknas till de farligaste och dödligaste i världen. Tack vare den svenske brandmannens snabba ingripande där på stranden på ön Koh Mak lever nioåriga Ida idag. – Efteråt har jag fått klart för mig att Ida hade hjärtstillestånd och andingsstopp när brandmannen gav henne hjärt- och lungräddning. Senare fick vi veta att han heter Anders Brunzell och jag min familj kommer att vara honom evigt tacksam. Utan hans snabba ingripande hade hon inte levt idag, konstaterar Fredrik. Ida ligger på ett sjukhus i en stad som heter Trat. – Vi åkte båt in till fastlandet och jag lovar att jag aldrig åkt båt så fort. Här på sjukhuset har alla varit helt fantastiska och Ida har fått bästa tänkbara vård. Natten efter olyckan sov jag inget alls. När vi lämnade sjukhuset var hon fortfarande medvetslös. Under natten ringde hon själv och berättade att hon vaknat men att hon inte riktigt mindes vad som hänt. När jag kom tillbaka till sjukhuset satt hon upp i sängen. Sedan har hon blivit bättre och bättre. Händer inget nu under natten till lördag så blir hon utskriven imorgon (läs idag reds. anm.). Däremot har hon både bad- och solförbud resten av resan på grund av infektionsrisken. Hon har ju rejäla brännblåsor. Men det känns inte som något problem, säger Fredrik som bara är så lycklig att hon lever. – Det här är det värsta jag varit med om!

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.