Tystnad, tagning, dansa!

Hässleholm Glädje är dock kanske huvudingrediensen.
Hässleholm • Publicerad 5 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Glädjen når från scenen och ut i publiken när 120 dansare ställer sig på scenen. Foto: Stefan Sandström
Glädjen når från scenen och ut i publiken när 120 dansare ställer sig på scenen. Foto: Stefan Sandström

Glädje är dock kanske huvudingrediensen.– Det är jättesvårt att spela ond eller ledsen för när man ser publiken vill man bara le! säger 18-åriga Felicia Olsson med ett brett leende.

Det dunkar ur högtalarna och Sofie Nordahl-Hovander glider fram på mage över ett bord innan hon med en tjusig kullerbytta landar på scengolvet.–Det ser flashigare ut än vad det är! säger hon och skrattar.Showdansgruppen firar tioårsjubileum i år, vilket nu ska firas med ett potpurri av de populära framträdanden som gjorts under det gångna decenniet.Det utlovas jazz, men också hiphop och street. De två föreställningarna i kulturhusets röda salong är i princip slutsålda. Det innebär en publik på närmare 800 personer.

En nyhet är att det utöver dans för första gången i föreningens historia även bjuds på ett sångframträdande. Felicia Olsson gör ett dansinslag från musikalen Fame och passar samtidigt på att sjunga ledmotivet.I övrigt bjuds det på dans i alla klasser av olika åldrar.Vad har hänt på de här tio åren?–Dans förändras hela tiden; den är aldrig stillastående. I föreningen var det mycket showdans och jazz från början; idag har vi lite fler olika inriktningar, menar danslärarna Emelie Nilsson och Melina Thordeman.

Den tionde showen i ordningen kunde dock ha blivit den allra sista efter att bristen på nya styrelseledamöter orsakade en kris i början på året.Efter uppmärksamheten räddades situationen genom att flera nya föräldrar valde att engagera sig.Nu sätter sig ledarna ned redan om två veckor för att börja planera inför nästa års show.

Men åter till genrepet. Flickor i sju-åttårsåldern strömmar in och byter om till rosa scenkläder. Samtidigt uppe på scenen fortsätter Sofie Nordahl-Hovander med lyrisk jazzdans till tonerna av Duffys hitlåt Mercy.Sofie har tillsammans ett par andra eldsjälar varit ledare i föreningen under alla år. Nu har hon för första gången på hela den tiden valt att bli elev igen, för nya ledaren Emelie Nilsson.–Herregud, det är skitnervöst! Nu får ju alla mina elever se om jag druttar på rumpan på scenen, skrattar hon.Förhoppningsvis gör hon inte det inför de 800 i publiken idag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.