Unga riddare i träning

Hässleholm Medan tävlingarna fortsatte med final på riddarbanan på lördagen kallade Skånska Björnens Riddare alla frivilliga flickor och pojkar i åldern 6-13 år till riddarskola.
Hässleholm • Publicerad 20 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
är en av de skickliga riddarna i Torneamentum från Gotland
är en av de skickliga riddarna i Torneamentum från Gotland

Medan tävlingarna fortsatte med final på riddarbanan på lördagen kallade Skånska Björnens Riddare alla frivilliga flickor och pojkar i åldern 6-13 år till riddarskola.Riddarkoden var det första de fick lära sig av vapenmästare Henrik Granelid och hans medarbetare Johan Westerlund och Daniel Christensen.– En riddare skyddar alltid de svaga, hjälper alla och anfaller aldrig först. Säg efter mig, uppmanade Henrik.

De unga riddarna fick lära sig att hålla svärdet rätt och träna på att strida mot riddarskolans lärare.– Nu har vi mjuka svärd, men de är hårdare än ögonen och kan skada dem, så slå aldrig mot huvudet på någon, förmanade lärarna.Jakob och Tim lyssnade och kämpade och till slut var de färdiga att dubbas till riddare av Vallgraven.– Det var bra, men lite läskigt när de lade svärdet på axeln, sa Tim efteråt.

Men det var inte första gången han blev dubbad till riddare. Han bor i Tormestorp och har varit med på flera riddarspel och medeltidsmarknader förut och är till och med riddare av Hovdala.– Jag heter riddare Blå draken, sa han stolt och visade bilden av vapenskölden på sin dräkt.Bilköerna var långa på vägen till Hovdala både lördag och söndag och hela slottsområdet fylldes av folk, många i medeltidskläder.

I marknadsstånden fanns allt som kan behövas för att leva medeltidsliv, exempelvis riddarkläder, svärd, brynjor och hjälmar och utrustning till hästar, vackra medeltidsklänningar eller tyger och knappar för den som vill sy själv, smycken, repliker av historiskt glas och medeltida godis som brända mandlar.Ett medeltida "matlagningsprogram" visades i vallgraven och hovslagaren visade hur en hästsko ska smidas.

Gycklargruppen Pyro uppträdde med jämna mellanrum och fascinerade både unga och äldre med sina hisnande eldkonster och magiska tricks.Den medeltida musikgruppen Vagando underhöll också kontinuerligt.Det var trettonde gången SM i tornerspel genomfördes och första gången i Skåne. Arrangör var Skånska Björnens riddare, en riddargrupp med medlemmar i hela Skåne.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.