Ungdomar riskerar att förlora sitt andra hem
Den relativt nya byggnaden vid Ljungdalaskolan kan snart tömmas på sin verksamhet men för många är platsen fylld med deras bästa minnen. Firas Saleh, 18 år, är en av ungdomarna sm har vuxit upp på Mötesplats Ljungdala sedan den öppnades 2010.
– Detta har blivit som ett andra hem för oss, säger Firas och berättar hur många brukade komma med pyjamas på morgnarna.
Firas som uppskattar att han har en halv minut från sitt hem, brukar än idag svänga förbi mötesplatsen en stund efter jobbet.
– Jag har sprungit runt här som litet barn och nu är jag vuxen.
Ali Zadeh, 17 år, som bor lite längre bort på Läreda nickar instämmande. Han berättar om hur han lärde sig spela gitarr av personalen och att det har kommit personer som har hållit inspirerande tal.
– Vi vet hur viktigt det är att ha aktiviteter för ungdomar, säger Ali som är elevkårsordförande på Jacobsskolan och Firas har själv tidigare varit haft samma post på Hässleholms Tekniska Skola.
Vidare berättar de om mötesplatsens vikt för integrering.
– Olika etniciteter samlas och hittar på massor med betydelsefulla aktiviteter, säger Ali Zadeh.
Nyanlända får lära sig cykla och mammor från olika bakgrunder samlas för att ha bakdagar.
– Många ser Ljungdala som en mörk plats, men det är tvärtom, säger Firas.
Han berättar att han inte ser Ljungdala som segregerat, utan snarare att de håller ihop som en stor familj. Däremot tror han att detta kan ändras om mötesplatsen försvinner.
Personalen på Mötesplats Ljungdala ser Firas och Ali som extraföräldrar och verksamhetschefen Markus Jensen är som en vän.
– Vi kramas när vi ses och han hjälper oss med allt, berättar Firas Saleh.
Firas som precis har tagit studenten och ska snart öppna en restaurang, kommer hit för att fråga personalen om tips och råd.
– Det är mer än en mötesplats, vi går inte till SYV (studie- och yrkesvägledaren) eller kuratorn på skolan om vi behöver råd, vi kommer hit.
Varken Ali Zadeh eller Firas Saleh tror att barn och ungdomar i området kommer röra sig in mot stan istället om mötesplatsen stängs.
– På grund av kriminalitet i stan kommer föräldrar inte låta sina barn röra sig fritt, tyvärr, säger Ali.
Det långa avståndet till stan gör så att många inte skulle ta sig dit även om det skulle byggas en ny mötesplats.
Innan Mötesplats Ljungdala byggdes anordnades vad som kallades ”träffisar” för barn i källarlokaler i Ljungdala. Dessa träffar blev sedan större och större.
– Det har växt till något fint och nu ska de rycka bort rötterna som spridits, säger Ali.
– Vi känner oss privilegierade att ha fått uppleva detta och tycker synd om nästa generation går miste om detta.
När de fick reda på förslaget om nedläggningen kände Firas Saleh sig maktlösa. Han förstår att det är svåra politiska beslut och vet inte vad de kan göra för att rädda Mötesplats Ljungdala.
– Vi får kanske bara hoppas att vi kan nå ut till kommunen med detta.