Annons

Vargens vänner är ett mysterium

vittsjö Skyddsjakten på vargen utanför Vittsjö rör upp känslor. Men det råder delade meningar om personer försökt störa jakten.
Hässleholm • Publicerad 1 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto Jonas Ekströmer / TT
Foto Jonas Ekströmer / TT

För cirka tre veckor sedan fick jaktlaget ett larm om att vargen skymtats utanför Vittsjö. När delar av jaktlaget samlades på platsen fick man, enligt en anonym källa till Norra Skåne, veta att personer som försökt skrämma bort vargen hade skymtats i området.

Länsstyrelsens rovdjursexpert Nils Carlsson uppger dock att han inte fått information om någon sådan incident. – Jag har däremot fått väldigt många mail och telefonsamtal där anonyma personer hotar att de ska försöka förhindra jakten, säger han.

Annons

Inte heller Henrik Barnekow som leder jaktlaget säger sig ha sett några personer som försökt störa jakten. – Nej, och det är därför vi inte går ut med uppgifter om var vi jagar. Vi vill inte få dit aktivister och inte journalister heller för den delen, säger han.

Jeanette Ström är lokalrepresentant för Djurens parti i Hässleholm och är strängt emot skyddsjakten av vargen. – När en varg uppträder på en plats så kommer ansökningarna om skyddsjakt in och sedan fortsätter de att söka tills länsstyrelsen ger med sig, säger hon.

Hon vill se strängare krav på fårägarna.– De måste hägna in fåren bättre och förbättra tillsynen, alltså följa djurskyddslagen.

Om aktivister varit ute i skogarna vet hon inget om. – Jag har kollat runt i mina grupper på facebook och ingen säger att de varit ute i skogen. Förmodligen är det bara ett rykte.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons