Annons

Vargjägarna i strid med vargräddarna

VITTSJÖ Djuret skräms iväg med rop och skrammel.
Hässleholm • Publicerad 1 oktober 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

I fredags dödade vargen två får. Det skedde i en by väster om Vittsjö, kan tidningen nu berätta. I söndags bets två får ihjäl i en annan by väster om Vittsjö, där två andra får skadades.

Länsstyrelsen har inte gått ut med några uppgifter om var attackerna skedde. Inga byanamn och inga ägarnamn har nämnts. Bara att två attacker har skett ”någonstans” i norra Skåne. Fårägarna och jägarna vill ha lugn och ro och ”tystnad.”Det finns nämligen folk som försöker störa jakten på vargen. De kan plötsligt dyka upp i kölvattnet på jägarna, beredda att på olika sätt skrämma bort djuret.

Annons

- Detta kring skyddsjakten på den misstänkta vargen har blivit känsligt, säger Nils Carlsson, som är rovdjursexpert på länsstyrelsen Skåne. Det finns två olika sidor som båda är aktiva.Inga skyddsjägare vill uttala sig med namn. De talar inte om, vilka de är eller var de bor eller hur de jagar.

Den misstänkta vargen vandrade för ett par veckor sedan vid ett tillfälle sträckan Visseltofta-Verum-Vittsjö. Den observerades, men den kunde inte skjutas.- Vid ett tillfälle satt jag och vaktade framåt morgonen - tre dagar i rad - nära en fårbesättning någonstans i norra Skåne, berättar en av skyddsjägarna, som kräver absolut anonymitet.- Ingen varg dök upp då. Vid ett annat tillfälle har vi haft den aktuella vargen i sikte, men det gick inte att skjuta då, eftersom ett hus låg för nära.Folk som värnar vargen har varit ute i skogen för att skrämma bort den från det aktuella jaktområdet. Allt för att söka rädda den undan skyddsjägarna. Olika hjälpmedel används; till exempel rop och skrik, grytlock med mera. Jägarna har varit snabba ut efter larm, men det har inte alltid hjälpt. Via bland annat sociala medier går nyheterna snabbt mellan vargens vänner.- Detta är väldigt jobbigt för fårägarna, säger Nils Carlsson. De lider av det här. Det går väl an att sätta stängsel på jämn och plan mark, men i svårare terräng är det ibland nästan omöjligt att få det att fungera.

- Både tid, jobb och pengar går åt. Vi jobbar nu på att mer resurser måste avsättas från det allmänna till att få upp hållbara stängsel. Detta är en jobbig men viktig fråga.Nils Carlsson menar, att situationen blir mer och mer infekterad ju längre en skyddsjakt pågår. Den aktuella jakten, där Henrik Barnekow från Vinslövstrakten är jaktledare, har pågått sedan den 25 augusti. Han har sedan plockat ut ett antal betrodda jägare i norra Skåne. ”Vanliga” jägare får inte deltaga. Även i vissa delar av Kronobergs län har skyddsjakt pågått en tid, men där är den nu avslutad.

Den 6 oktober går tiden ut i norra Skåne. Besked tas då om antingen fortsättning eller avbrott.- Jag skulle väl nästan tro, att skyddsjakten fortsätter, framhåller Nils Carlsson.Länsstyrelsens rovdjursexperter får dagligen ta emot många mejl och telefonsamtal - från båda sidor. Dels från så kallade vargaktivister som vill rädda djuret, dels från folk som vill döda det till varje pris. Tonen är ofta riktigt hotfull.- Man blir härdad i det här arbetet, men visst är det tufft att jobba med detta, säger Nils Carlsson med allvar i rösten.Den nu jagade vargen har lite konstiga vanor. Han (man utgår från att det handlar om ett handjur) brukar slå till på morgonen ungefär mellan åtta och halv nio. Ingen vet varför:- Vilda djur är precis lika individuella som vi människor. Han är kanske lite morgontrött...

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons