Vittnade om pappans våld mot familjen

Hässleholm • Publicerad 7 januari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Tingsrätten har avsatt åtta dagar till rättegången där en 50-årig familjefar åtalats misstänkt för misshandel av sin fru och barn under flera år.                                             Stefan Sandström/Arkiv
Tingsrätten har avsatt åtta dagar till rättegången där en 50-årig familjefar åtalats misstänkt för misshandel av sin fru och barn under flera år. Stefan Sandström/Arkiv

Kammaråklagare Malin Paulsson åtalar i sin stämning familjefadern för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning i fyra fall och olaga tvång, olaga hot och misshandel i en lång rad åtalspunkter där hustrun och de fyra äldsta barnen är målsägare.

Deras tre yngsta barn är inte målsägare i rättegången, som väntas ta flera dagar i anspråk.

Mannen, som suttit häktade sedan september förra året, fördes in med handklovar i tingssalen flankerad av två vakter.

Paret och de fyra äldsta barnen, som är 25, 17, 15 och 13 år i dag, flydde kriget i Irak och kom till Sverige 2006. Två år senare slog de sig ner i Hässleholm.

Enligt målsägarnas advokat Susanne Cleve, mår hustrun och barnen så psykiskt dåligt att de medverkar på länk från okänd plats där de nu har skyddat boende.

– Samtliga yrkar på vardera 75 000 kronor i skadestånd av den tilltalade, meddelade Susanne Cleve, som återkommer med sitt straffyrkande längre fram i förhandlingen.

Den åtalades advokat Nicklas Larsson bestred skadeståndskravet.

– Min klient förklarar sig oskyldig till alla åtalspunkter, förklarade han sedan kammaråklagare Malin Paulsson gått igenom samtliga åtalspunkter.

Hela den första dagen ägnades till det inspelade polisförhöret på länk med den 13-årige sonen.

Tydligt och klart redogjorde han för faderns terror mot honom, modern och syskonen. Allt sprunget ur en strikt hederskultur, enligt Susanne Cleve.

– Han talade alltid om skam, slog oss hela tiden, hotade att döda oss, spottade på oss. Min familj visste inte att han misshandlade och hotade mig under lång tid. Han hotade att döda mig om jag sa något. Jag fick inte gråta för att jag var man och fick stryk för att jag skulle lära mig att bli mina systrarnas överhuvud när han var borta.

Sonen och hans systrar fick inte gå ut och träffa kompisar och han utövade sträng kontroll och övervakning av familjen dygnet runt.

– Pappa höll koll på mig hela tiden. När jag gick från skolan passade jag på att besöka en plats där jag kunde idrotta och träffa andra en stund. Jag tvingades följa med till moskén och olika kulturcenter, något jag inte ville, eftersom jag missade skolan, berättar sonen.

Mannens syfte var att se till att barnen inte drog skam och vanära över familjen.

– När vi handlade i arabaffärer kunde han hota mig, men aldrig i vanliga butiker och i moskén var han alltid snäll för att inte drabbas av imamens kritik, eftersom man inte slår sina barn, förklarade 13-åringen.

Han berättade om misshandel med kebabspett, metallföremål och knytnävsslag i ansiktet och på kroppen. Han sov inte och orkade inte hänga med i skolan på dagarna, vilket är orsak till att han fått sämre betyg.

– När min farbror från Tyskland var på besök misshandlade han mig så svårt att jag inte kunde gå till skolan. Min pappa som såg på sa inte ett dugg, eftersom hans bror misshandlar sina barn också.

Sonens berättelse var stundtals så stark att det gick rakt in i hjärtat på de som befann sig i tingssalen. Man kunde höra en knappnål falla i den täta stämningen.

Den tilltalade verkade oberörd, skakade ibland på huvudet och antecknade allt som sonen berättade genom tolkarna.

Han systrar har misshandlats bland annat för att de anklagats för att ha använt läppstift och olämpliga kläder. En av de yngre döttrarna vägrade använda slöja och misshandlades.

Den 17 september fick barnen nog och kontaktade socialtjänsten i Hässleholm. Deras berättelse bekräftades av mamman. Mannen åtalades och häktades. Hans familj har i dag skyddat boende på hemlig ort. Rättegången fortsätter på torsdag den 9 januari.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.