Annons

Waxiu expanderar – i Malmö: ”Lämnar inte Hässleholm – betyder mycket”

På ”Studio 234+” skräddar Waxiu Shehu kläder, erbjuder kemtvätt, säljer vintagekläder och sitt egna märke STRNG WMN.
Nu är han redo för nästa steg – i mars öppnar han en ny butik i Malmö
– Vi har redan tänkt långt, till Paris, säger han med ett skratt.
Publicerad 14 januari 2023 • Uppdaterad 15 januari 2023
Skräddaren och modeskaparen Waxiu Shehu öppnar ny butik – i Malmö.
Skräddaren och modeskaparen Waxiu Shehu öppnar ny butik – i Malmö.Foto: Simon Rehnström

Waxiu Shehus ”Studio 234+” är nästan som en oas som för tankarna till storstaden – mitt i småstaden.

I skrädderistudion, som han startade mitt under brinnande pandemi, välkomnas besökarna till glada toner av dancehall- och R'n'B-musik. På hyllorna hänger trendiga vintagekläder och ”street-fashion”-mode från Waxiu Shehus egna märke – "STRNG WMN”.

Waxiu ser framemot expansionen – och känner sig mindre nervöst jämfört med när han öppnade i Hässleholm. ”Då behövde jag öppna den för att ha ett jobb – nu är det mer som en extra bonus”.
Waxiu ser framemot expansionen – och känner sig mindre nervöst jämfört med när han öppnade i Hässleholm. ”Då behövde jag öppna den för att ha ett jobb – nu är det mer som en extra bonus”.Foto: Simon Rehnström
Annons

Men kan det verkligen fungera i en stad som Hässleholm?

Självklart, menar Waxiu Shehu.

– Second hand är stort här, det är en trend. Hässleholm har mode, ungdomarna här har koll på det, säger han.

”Studio 234+” säljer dock inte bara kläder – det stora fokuset är egentligen på skrädderiverksamheten. De reparerar, lagar, syr om kläder och erbjuder även kemtvätt.

Den nya butiken innebär inte att Studio 234+ lämnar Hässleholm.
Den nya butiken innebär inte att Studio 234+ lämnar Hässleholm.Foto: Simon Rehnström

Det egna klädmärket hade Waxiu Shehu startat redan innan han fick för sig att öppna skrädderiet.

– Klädmärket är ett rätt personligt projekt, jag såg hur kvinnor blev behandlade i mitt hemland, Nigeria. Min mamma bland annat. Och jag ville berätta den historien med kläder, säger han.

Det har gått bra – nu finns kläderna att köpa på den stora näthandeln Zalando.

– Det som gör att det känns extra bra är att vårt budskap syns på en sådan plattform. Jag är inte riktigt en ”business-kille”. Jag bryr mig inte om någon köper en tröja, men om någon tar med sig budskapet från en STRNG WMN-tröja, då är jag nöjd, säger han och tillägger med ett skratt:

– Det som är ”business” däremot är kanske kemtvätten. Det är inte så att jag brinner för att kemtvätta kläder, men det är ett jobb.

Waxius egna bästa modetips är att hitta sin egen stil. Annars är ett säkert kort som alltid funkar helsvarta kläder.
Waxius egna bästa modetips är att hitta sin egen stil. Annars är ett säkert kort som alltid funkar helsvarta kläder.Foto: Simon Rehnström

Det han egentligen brinner för är hållbarhet och skrädderiet.

Annons

– I grunden är jag en konstnär och en hantverkare. Så hela den processen brinner jag för. I bland kan jag gå på gatan och titta på kläder och tänka på hur de har tillverkat dem. Jag blir nyfiken och vill öppna och titta inuti. Så tekniskt sett, allt som jag har här brinner jag för, förutom kemtvätten kanske.

Skräddarkonsten lärde han sig grunderna till redan som barn i Nigeria.

– I den by jag kommer från i Nigeria köpte vi aldrig färdiga kläder, utan vi köpte tyg från marknaden och skräddade våra egna kläder. Så jag gjorde min första design redan när jag var tio år.

– Så jag kan processen att göra ett plagg ända från barndomen. Men jag var inte intresserad då, jag ville bara spela fotboll, säger han och skrattar.

I butiken jobbar Viktoria Petrusenko, som tidigare drev skrädderi i hemlandet Ukraina.
I butiken jobbar Viktoria Petrusenko, som tidigare drev skrädderi i hemlandet Ukraina.Foto: Simon Rehnström

Han beskriver byn han kommer från som mycket liten – och utan saker som el, asfalt och vatten.

– Det var inte mycket action där, men man hade koll på modet redan då. Det tror jag alla har. Jag tror att man ändå har koll på vad man vill ha på sig tidigt, redan när man är barn.

All second hand i butiken är noga utvalt av Waxiu.
All second hand i butiken är noga utvalt av Waxiu.Foto: Simon Rehnström

Second hand brinner han också för.

– När jag var liten hade vi inte så mycket pengar, vilket gjorde att mamma köpte mycket second hand. Många av dessa kläder kom från Europa, och de var sprayade med olika parfymer och allt möjligt, så man kände på doften att det var second hand, säger han och fortsätter:

– Så när vi hade det på oss så visste folk att det var second hand, och det var inte bra. Det ansågs fult och man blev mobbad för det då. Nu är det det som har klättrat i modekedjan, det är häftigt.

Stilen på hans egna designer är ”Street Fashion”.
Stilen på hans egna designer är ”Street Fashion”.Foto: Simon Rehnström

Nu är det dags för honom att expandera – i mars öppnar han en ny butik i Malmö.

Annons

Och det är bara början. Förhoppningen är att så småningom kunna öppna fler butiker. I Köpenhamn, Stockholm och kanske ännu längre bort.

– Vi har redan tänkt långt, till Paris, säger han och skrattar.

Butiken i Malmö kommer vara ungefär lika stor som den i Hässleholm och konceptet kommer vara det samma. Det långsiktiga målet är att göra skrädderi trendigt igen.

– Vi vill visa att skrädderi och ändring faktiskt kan spela en stor roll inom hållbarhet och mode. Många missar det. Modeskaparna pratar ofta om innovativa teknologiska material och bla, bla, bla. Men de missar skrädderi, säger han och fortsätter:

– Jag vet att det var stort i Sverige för många år sedan, och jag tror att det är dags igen. Vi vill vara en av de som lyfter fram det nya skrädderiet. Jag tycker att vi ska ta vara på det vi har.

Waxiu vill göra skrädderi trendigt igen. ”Second hand har kommit upp i kedjan – men skrädderi är kvar där nere”.
Waxiu vill göra skrädderi trendigt igen. ”Second hand har kommit upp i kedjan – men skrädderi är kvar där nere”.Foto: Simon Rehnström

Den nya satsningen betyder dock inte att han lämnar Hässleholm.

Tanken är att till en början mest jobba i Malmö – men så småningom hoppa mellan de båda butikerna.

– Hässleholm betyder mycket för mig, säger han och ler.

När han kom till Sverige, som ensamkommande flyktingbarn, var det först Helsingborg han hamnade i och därefter Sibbhult.

Han fattade tycke för Sibbhult och åker fortfarande ofta dit och hälsar på sin svenska familj. Fotbollen tog honom sedan till Hässleholm.

– Jag gillar Hässleholm och har lätt att anpassa mig efter var jag är. Alla svenska städer jag bott i har visat mig kärlek, och jag hoppas Malmö gör det med, säger han med ett leende.

Karl LjungbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons