Linderödsåsen kan få 21 vindkraftverk

Hörby För att få ut maximal kapacitet från vindkraften på Linderödsåsen måste verken vara runt 130 meter höga.
Hörby • Publicerad 7 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

För att få ut maximal kapacitet från vindkraften på Linderödsåsen måste verken vara runt 130 meter höga. Det är, med andra ord, stora tre megawattsverk det handlar om. Sammanlagt har åtta intresseområden pekats ut. Områdena är dock sammanlänkade och kan därför snarare upplevas som fyra.

Under hösten var det så kallade tematiska tillägget till översiktsplanen ute på samråd och tanken var först att Linderödsåsen skulle vara besparad från utbyggnaden. Men politikerna tyckte annorlunda och på måndag väntas kommunstyrelsen säga ja till att 21 verk kan byggas i ett band mellan Svensköp och Önneköp.–Vi har inte gått ut med detta ännu och självklart kan det finnas synpunkter, säger Ingmar Tykesson, projektledare på kommunen.

Enligt Ingmar Tykesson ska det inte vara tillåtet att bygga vindkraftverk mindre än 700 meter från boningshus och alla intresseområden ligger minst en kilometer från Svensköp.Men samtidigt som Linderödsborna kan få vindkraftverk som grannar slipper de boende i slättlandskapet det bekymret.

–Det finns ingen möjlighet att bygga vindkraftverk i grupp på slätten. Vi har dessutom undantagit hela Ringsjöområdet med Fulltofta från planen.21 stora verk kan förse bortåt 13 000 villor med el, samtidigt är det en stor påverkan, säger Ingmar Tykesson. På måndag väntas alltså politikerna fatta sitt beslut. Under kvällen kommer Ingmar Tykesson till Svensköpsgården för att berätta om vindkraftsutbyggnaden för dem som berörs klockan 19.

–Sen ska planen ställas ut. Det blir väl i kommunhuset, på biblioteket och jag kan tänka mig att den även visas i Svensköp.Ingela Brickling, ordförande i Svensköps byförening, säger att byföreningen valt att inte ta någon officiell ställning i frågan eftersom de 22 ledamöterna i styrelsen inte kan enas om gemensam en ståndpunkt.

–Det är en svår och komplex fråga. Jag förstår att lantbrukare behöver tjäna en extra slant samtidigt så är det inte direkt förskönande med vindkraftverk, säger Ingela Brickling som menar att landskapet är ett av de argument som används för att sälja in Svensköp till omvärlden.

Planen ställs ut i två månader under vilken tid kommuninvånarna kan komma med synpunkter. Därefter blir det beslut av kommunpolitikerna som sedan utvärderas av länsstyrelsen. – Vi räknar med att utställningen startar den förste februari.

Lisa Winqvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.