Annons

Bedragarna lurade äldre i Norge – dömda för liknande brott i Sverige

I Norge lurade de pensionärer på över 18 miljoner kronor.
Men personer i ligan har även varit involverade i äldrebedrägerier i Sverige.
En av dem lurade äldre på pengar och värdefulla smycken bara en vecka efter att han dömts till fängelse i Norge.
Kristianstad • Publicerad 12 november 2022 • Uppdaterad 14 november 2022
Vid ett av bedrägeritillfällena var smyckena som 55-åringen lurade till sig värda 600 000 kronor.
Vid ett av bedrägeritillfällena var smyckena som 55-åringen lurade till sig värda 600 000 kronor.

Den 36-årige fotbollsprofilen från Kristianstad som greps i onsdags misstänks vara hjärnan bakom ett enormt bedrägeri mot pensionärer i Norge. Fyra män dömdes redan förra sommaren till fängelse för inblandning i härvan.

En av dem, en 55-årig Kristianstadsbo, dömdes till två och ett halvt års fängelse av den norska tingsrätten. Bara någon vecka senare började han begå nya åldringsbedrägerier i Sverige.

Annons

Den 31 januari i år dömdes han av Malmö tingsrätt till ett och ett halvt års fängelse och flera hundratusen kronor i skadestånd för sju grova bedrägerier som genomfördes sommaren och hösten 2021.

Tillvägagångssättet, på olika orter i södra Sverige, var liknande i samtliga fall. Ett exempel berör en kvinna född på 1940-talet, vi kallar henne Berit, som blev uppringd strax efter klockan 14.00 den 8 juli 2021. Mannen som ringde sa att han ringde från banken och ville veta om Berit hade tagit billån tillsammans med en man med ett utländskt förnamn. När Berit nekade lovade mannen att hjälpa henne att stoppa det.

Berit blev kopplad till en annan person på bankens bedrägerienhet. Bankman 2 frågade om Berit hade guld hemma och lovade hjälpa henne att skaffa ett bankfack till smyckena. Han ville också att Berit skulle föra över 51 500 kronor från sitt sparkonto till sitt privatkonto, vilket hon också gjorde genom att ringa telefonbanken.

Bankman 2 sa sedan att han skulle skicka någon som skulle hämta hennes bankkort och guld. Upphämtaren skulle heta Simon och uppge koden 2323. En stund senare kom ”Simon” och hämtade bankkort och smycken.

Bara en vecka efter att han dömdes i Norge begick 55-åringen nya bedrägerier i Sverige.
Bara en vecka efter att han dömdes i Norge begick 55-åringen nya bedrägerier i Sverige.

Bara någon timma senare gjordes ett inköp på 33 000 kronor av Berits pengar i en herrmodebutik i Malmö. Dessutom gjordes flera uttag från Berits bankkort, sammanlagt 15 000 kronor, i en bankomat.

I några fall var orsaken till att ”banken” ringde upp inte ett bilköp. Istället sas det att pengar skickats från offrets konto utomlands, och att det var det som skulle stoppas.

Budet ”Simon” beskrivs som en svensk man med ljust, ganska kort hår och iklädd träningsbyxor. Enligt flera av offren var ”Simon” inte samma person som mannen som ringde upp först.

Förutom kläder köptes elektronik och kosmetika med offrens pengar. I ett av fallen var bara smyckena som bedragarna lurade till sig värda 600 000 kronor.

Den anklagade 55-åringen erkände att han hade åkt hem till offren och hämtat bankkort och smycken. Han erkände också att han tagit ut pengar från och handlat med bankkorten. Vilka smycken han tagit eller smyckenas värde kunde han varken erkänna eller förneka.

Den 23-årige Karlshamnsbon var involverad i Norgebedrägeriena. Han har även tagit emot pengar från äldrebedrägerier i Sverige på sitt konto.
Den 23-årige Karlshamnsbon var involverad i Norgebedrägeriena. Han har även tagit emot pengar från äldrebedrägerier i Sverige på sitt konto.

I en dom i januari 2019 dömdes ytterligare en av personerna i ligan – en 23-årig Karlshamnsbo – till 18 månaders fängelse bland annat för penningtvättbrott i fyra fall, då han tagit emot pengar på sina bankkonton som lurats från bedrägerier riktade mot äldre personer.

Annons

Offren blev även i det fallet uppringda och lurade att lämna ifrån sig bankkoder eller bank-id, och sedan tömdes deras bankkonton. Summorna som den dömde tog emot var 150 000, 50 000, 16 000 samt 92 000 kronor.

Den dömde 24-åringen hävdade att han inte kände till att pengarna som han mottog på sina konton kom från brottslig verksamhet, samt att han hotats att lämna ifrån sig sina bankdosor till ett kriminellt nätverk.

Men tingsrätten ansåg att det måste ha varit uppenbart för den dömde att pengarna som flöt in på hans konto kom från brottslig verksamhet.

”Mot bakgrund av vad som framkommit i utredningen finns det ingen annan rimlig förklaring än att XX agerande syftat till att främja möjligheterna för personer i det kriminella nätverket att tillgodogöra sig pengarna.”

Här saknas innehåll

Matti StenrosenSkicka e-post
Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons