Fastighetsägaren: Risk att 1800-talshuset rasar om inte rivningen tillåts
Det har snart gått ett år sedan byggnadsnämnden i Kristianstad gav Dahlqvists Fastighetsförvaltning tillåtelse att riva gathuset från tidigt 1800-tal på Västra Vallgatan, för att istället bygga bostäder där.
Beslutet var kontroversiellt, eftersom kommunens egna experter avrådde politikerna från att tillåta rivningen på grund av husets kulturhistoriska värde.
Inte heller politikerna var överens. M, SD, KD och S ansåg att möjligheten till nya bostäder i centrum vägde tyngre än bevarandeintresset, medan L och C inte ville tillåta rivningen.
Regionmuseet Skåne, och flera andra aktörer, överklagade beslutet till länsstyrelsen – som beslutade att stoppa rivningen.
Dahlqvists Fastighetsförvaltning har i sin tur överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen i Växjö. Därför genomförde domstolen på tisdagen en så kallad syn på Västra Vallgatan, på begäran av fastighetsägaren.
Dahlqvists menar att byggnaden är i ”extremt dåligt skick” och att den skulle kosta 4,45 miljoner att rusta upp, vilket enligt bolaget varken är befogat eller ekonomiskt hållbart.
”Om rivningslov nekas är risken överhängande att byggnaden istället kommer att få lämnas att förfalla till dess att den rasar”, står det i bolagets överklagan.
Enligt fastighetsägaren har det inte funnits någon verksamhet i huset sedan 1982, då det låg ett konditori där. I dagsläget fungerar det bara som soprum och förvaring.
Dahlqvists har sedan 90-talet velat riva huset och ersätta det med parkeringsplatser – vilket kommunen tidigare sagt nej till. Nu argumenterar bolaget i stället för att de planerade lägenheterna skulle vara en pusselbit för att få en mer levande stadskärna.
– Nu tog vi ett omtag och vill verkligen göra något positivt för staden och gatan. I grannfastigheten har flera hyresgäster flyttat för att det är så otryggt, säger Jenny Falk från fastighetsbolaget.
Motståndarna till rivningen anser bland annat att gathuset är en viktig pusselbit i att förstå stadens historia. Fastighetsägaren skriver i sitt överklagande att ”ett nyuppkommet och överdrivet kulturvärde hos en enskild byggnad kan inte anses stå över stadskärnans utveckling som helhet”.
Dahlqvists advokat Fredrik Sandgren argumenterade under domstolens besök för att den historiska miljön på Västra Vallgatan redan sedan tidigare är försvunnen.
– Vi menar att den här gatan, som historiskt kallats för smalgata men nu bara är en vanlig stadsgata, är kraftigt påverkad av hur kommunen har sett på den här och övriga byggnader på denna sidan av stan. Man har byggt bort det som möjligtvis en gång var en miljö som man hade kunnat bevara. Nu är det en helt modern gata, säger Fredrik Sandgren.
Mark- och miljödomstolen kommer efter tisdagens syn att fatta ett beslut om huruvida ett rivningslov ska beviljas eller inte. När domen meddelas är ännu inte bestämt.