Gård säljs för 44 miljoner: ”Kan dröja hundra år innan den säljs igen”
Strax söder om Everöd utmed Degebergavägen ligger Nybo gård med hundraåriga anor. Här har familjer bott, brukat jorden och levt av sin verksamhet.
Under årens lopp har gårdens mark köpts ihop av flera släkters generationer. Nuvarande ägarfamilj har drivit lantbruket sedan 1960-talet, nu säljer man av familjeskäl.
Hur ofta säljs sådana här objekt?
– Sällan. Det är väldigt unikt när sådana här objekt kommer ut. Det var länge sedan den här gården var till salu, och kanske dröjer det hundra år innan den säljs igen, säger ansvarig fastighetsmäklare Johan Herrlin hos Ludvig & Co.
Mycket mark är till salu, 140 hektar, varav cirka 100 är åker och dessa är bland de bördigaste i Sverige då all åkermark på gården går att bevattna.
– Här finns de bästa förutsättningarna, här kan alla grödor odlas och det är prisdrivande, säger Johan Herrlin och slår ut med armarna mot omgivningen kring Nybo gård.
”Här finns de bästa förutsättningarna, här kan alla grödor odlas och det är prisdrivande”Johan Herrlin, fastighetsmäklare
Utgångspriset är satt till 44 miljoner kronor. Gårdens byggnader är värderade till sju miljoner, resterande miljoner är vad marken är värd.
Kort beskrivet fungerar Nybo gård idag som växtodlingsgård med nötkreatur och stall för tusen grisar. Successivt har ägarna valt att arrendera ut åkermarken, i dagsläget är allt utarrenderat och arrendatorerna är flera.
Gården säljs i sin helhet eller i olika delar, som var och en värderats och består av tre bostadshus, ekonomibyggnader och 140 hektar mark varav 102 hektar åker. Byggnadsbeståndet beskrivs ha utvecklingsmöjligheter. Mangårdsbyggnaden är på 300 kvadratmeter och uppfördes i skiftet mellan 1800-talet och 1900-talet.
Alla försäljningar är en process för säljarna, säger Johan Herrlin som har mångårig erfarenhet av att sälja gårdar. Han sköter försäljningen av en eller två gårdar av den här digniteten om året.
– Det är ofta en ganska känslosam sak och processen för ägarna kan vara lång innan man bestämmer sig.
Vem köper ett sådant här objekt?
– Det ska vi ta reda på. Intresset är stort. Första veckan klickades Nybo över 8 000 gånger på nätet, och det är mer än vanligt, säger Johan Herrlin som redan kontaktats av fler intressenter, även långväga ifrån.
Han är optimistisk inför en försäljning. Det är trots att en lågkonjunktur står för dörren och högre ränta fortfarande bra efterfrågan på jordbruksmark och ren skog. Visningar hålls under tre veckor, i slutet av november ska skriftliga bud vara lagda. Johan Herrlin räknar med att försäljningen ska vara klar före jul.
44 miljoner är utgångspriset – var kan det landa?
– Det kan mycket väl gå upp 10 till 15 procent, säger han.
Priset fortsätter öka
• Under 2021 var det genomsnittliga priset på åkermark 121 800 kronor per hektar i Sverige. Det är en ökning med 15 procent jämfört med 2020. Även priset på betesmark ökade, med 13 procent till 45 300 kronor per hektar.
• Jämfört med 2011 har priset på åkermark knappt fördubblats, medan priset på betesmark har mer än fördubblats i Sverige.
• Priset på åker- och betesmark skiljer sig åt beroende på var i landet marken finns. Liksom tidigare år var det högsta genomsnittliga priset på åker- och betesmark 2021 i produktionsområdet Götalands södra slättbygder.
• Där var genomsnittet för åkermark 288 600 kronor per hektar och för betesmark 143 500 kronor per hektar. Det motsvarar 15 respektive 25 gånger så högt pris som i övre Norrland där priset var lägst.
• Statistiken baseras på sålda lantbruksfastigheter och såld jordbruksmark. Under förra året ingick drygt 2 900 försäljningar och knappt 19 900 hektar jordbruksmark i beräkningarna. Det motsvarar färre än 1 procent av samtliga jordbruksfastigheter och mindre än 1 procent av den totala arealen jordbruksmark i Sverige.
Källa: Jordbruksverket