Flera har lämnat kommunens säkerhetsavdelning: ”Tuff konkurrens”
Utöver avhoppen inom skydd- och säkerhetsavdelningen slutar även kommunens drog- och brottsförebyggande samordnare Anna Nordin, som är anställd inom arbete och välfärd.
Att fyra av sju lämnar en och samma avdelning handlar enligt kommundirektör Anders Johansson dels om en slump, dels att personal inom säkerhetsområdet just nu är attraktiv. Inte om missnöje.
– Det är ett stort tryck på säkerhetssidan i och med bland annat civilförsvarsutbyggnaden, på både kommunal och statlig nivå. Det är en tuff konkurrens om kompetensen, säger Johansson.
Avdelningen för skydd och säkerhet arbetar med samordning av trygghet, säkerhet, informationssäkerhet, krisberedskap och civilt försvar övergripande för hela kommunkoncernen. Ett välfungerande säkerhetsarbete är av yttersta vikt för alla kommuner i dagsläget, inte minst för Kristianstad med tanke på bland annat översvämningsrisken.
”Jag är inte speciellt orolig, vi kommer att hitta bra individer men vi kommer att tappa lite tempo.”Andreas Bengtsson, räddningschef
Men det är inget som oroar Anders Johansson:
– Vi bedömer att vi har en god förmåga att gå upp i samordningsstab och vi klarar av de grundläggande sakerna, men vi måste också kunna jobba mer långsiktigt. Just nu kämpar vi med att rekrytera och jag hoppas att vi snart har det på plats.
Säkerhetsavdelningen ligger under räddningstjänsten och räddningschef Andreas Bengtsson bekräftar avhoppen:
– Det är fyra medarbetare, om man tittar över tid, som lämnar eller har lämnat sina uppdrag, men samtidigt ser vi att rekryteringsunderlaget är bra. Jag är inte speciellt orolig, vi kommer att hitta bra individer men vi kommer att tappa lite tempo och den kommunala erfarenheten.
Säkerhetschef Andreas Poppius slutade i oktober. Trots tre månaders uppsägningstid fick han tillåtelse att gå efter endast fyra veckor. Enligt Bengtsson berodde det på att man kände till att han var uppvaktad från annat håll och var beredd på att han kunde lämna, men att man hade en bra ersättare bland den redan befintliga personalen.
Ersättaren sade dock också upp sig strax efter, men är kvar fram till mars. Två personer har nyligen rekryterats, däribland en ny säkerhetschef med erfarenhet från bland annat försvarsmakten. Säkerhetsprövning pågår så det är inte i hamn ännu, men de kommer att vara på plats inom kort, försäkrar Andreas Bengtsson.
Han är övertygad om att man kommer att kunna rekrytera kompetent personal även till de återstående tjänsterna även om konkurrensen är hård.
Branschen inom kris-, säkerhets- och beredskapsfrågor och även civilt försvar växer stort i och med det förändrade världsläget. Kraven på kommuner och statliga myndigheter om höjd beredskap har också ökat vilket gör att personalen är attraktiv.
– Det är en arbetsmarknad som kommer att vara väldigt tuff för kommunerna. Men jag är inte speciellt bekymrad, säger Andreas Bengtsson
Någon oro för säkerhetsarbetet i Kristianstads kommun känner han inte. En skydd- och säkerhetsavdelning är viktig, men den jobbar med ett övergripande och långsiktigt perspektiv. Där kommer man att tappa viss fart en period, men när det gäller akuta situationer är det flera parter som ”gör jobbet”, förklarar han.
Det pågår en utredning om omorganisation där det diskuteras att flytta säkerhetsavdelningen från räddningstjänsten till kommunledningskontoret och även koppla på drog- och brottsförebyggande samordnaren.
Enligt vad Kb/NSk erfar ska det ha funnits ett missnöje kring att eventuellt hamna under kommunledningen.
– Jag kan inte svara på det. Om man ser skydd- och säkerhetsavdelningen som en stödfunktion så kanske den ska vara på kommunledningskontoret, precis som HR och ekonomi centralt. Jag tror inte tanken är så dum, sen om det har påverkat vågar jag inte spekulera i, säger Andreas Bengtsson.
I några av fallen handlar det om att personerna har fått en liknande tjänst närmre hemorten, i andra fall har personerna rekryterats av statliga myndigheter på grund av deras ökade behov.