Angelägen kvinnohistoria i en Augustprisnominerad debut
Maja Larsson
"Kläda blodig skjorta. Svenskt barnafödande under 150 år”
(Natur & Kultur)
”Kläda blodig skjorta” är ett gammalt uttryck som symboliserar heroisk död, men också en metafor för att strida och dö för någon annan.
Maja Larssons debutbok om svensk förlossningsvårds utveckling de senaste 150 åren är en kronologisk odyssé som går från inrökta och nerkylda torparstugor till kliniskt rena förlossningssalar. Vi möter föderskor, barnmorskor och läkare och berättelserna gör den faktaspäckade texten mer tillgänglig och angelägen.
Författaren låter också barnafödandet gå hand i hand med den historiska och politiska utvecklingen och förlossningsvården blir en spegel av samhällsutvecklingen i stort. Positivt är att ”Kläda blodig skjorta” inte är någon argumenterande bok, i stället har författaren bemödat sig att göra en så objektiv genomgång som möjligt genom att återkommande lyfta fram olika ståndpunkter.
”Författaren låter också barnafödandet gå hand i hand med den historiska och politiska utvecklingen och förlossningsvården blir en spegel av samhällsutvecklingen i stort.”Torun Börtz
Intressant är att se hur synen på förlossningar och födande kvinnor har böljat fram och tillbaka och hur yttre faktorer varit med och format svensk förlossningsvård.
Boken visar tydligt hur två olika rörelser hela tiden existerat parallellt. Dels en ständigt framåtgående rörelse, där nya rön testas för att efter hand bytas ut mot andra, i jakt på den ultimata förlossningen, dels ett cykliskt förlopp, eller en vågrörelse om man så vill, där förkastade metoder plötsligt efterfrågas på grund av förändrade förutsättningar och tvärtom.
Ett tydligt exempel är synen på tidig hemgång. Hur det i vissa tider framstått som en viktig valmöjlighet, medan det i ekonomiskt bistrare tider setts som ett tvång för att spara pengar.
En stor förändring har dock varit konstant, enligt Larsson. Från att födandet varit något högst privat och tabubelagt har förlossningsupplevelsen blivit något som ventileras offentligt, in i minsta detalj.
Och en sak är säker: Barnafödandets historia är långt ifrån färdigskriven och förlossningsvården långt ifrån färdigdebatterad. Nedläggningen av BB i Sollefteå fortsätter att skapa rubriker, liksom bristen på barnmorskor.
Den nya regeringens förslag om att begränsa rätten till tolk i vården har de senaste dagarna fått skarpa reaktioner, bland annat från läkare och barnmorskor. Och hur kommer dagens ekonomiska läge att påverka barnafödandet? Nya kapitel kommer med största sannolikhet att kunna skrivas om några år.
”En stor förändring har dock varit konstant, enligt Larsson. Från att födandet varit något högst privat och tabubelagt har förlossningsupplevelsen blivit något som ventileras offentligt, in i minsta detalj.”Torun Börtz